2009. január 18., vasárnap

A csirke, a hal és a királyrák



Gasztrorajongók figyelem!
A port.hu kritikája szerint, aki ezeket a sorokat olvassa, kötelező elmennie a Toldi moziba és megnézni a címben említett filmet. Egy viszonylag új műfajba sorolható az alkotás, ugyanis egy gasztro-dokumentumfilmről van szó.
Lyonban kétévente rendezik meg a világhírű szakácsversenyt, ahol 24 ország legjobb szakácsa méri össze tudását, kreativitását, és nem utolsó sorban gyorsaságát. A verseny a Bocuse d'Or, amit a világ egyik leghíresebb chéfjéről, Paul Bocuse-ról neveztek el, akinek nevéhez olyan dolgok köthetők, mint például a francia nouvelle cuisine létrehozása. Szóval a Bocuse d'Or-on három kötelező hozzávalót jelölnek ki, amit a versenyszervezők biztosítanak a résztvevőknek, ezek felhasználásával kell két fogást és 3 köretet megálmodni, majd elkészíteni a 25 fős zsűri számára 5 és fél óra alatt.
A filmben Jésus Almagro spanyol szakács egy éves felkészülését követjük nyomon, de nyilatkoznak a verseny más résztvevői és bírái is. Jésus tényleg úgy készül a nagy napra, mint egy atléta az olimpiára, szünnap nélkül stopperra edz...persze az edzés után kicsit jobb dolga van, mint a kitikkadt gátugróknak, mert meg kell kóstolnia a versenyművet, amit spanyol szakácstársai kíméletlenül kritizálnak minden próbafőzés után.

Én nagyon élveztem a filmet, pláne mert szinte végig a konyhában játszódik, és már magától a látványtól is hidegrázást kapok, de 5-5 perc erejéig kiszabadulunk a norvég fjordokra vagy a francia Bresse-be is, hogy a királyrákok és csirkék származásáról is megtudjunk egy keveset. Aki szeretné megnézni, igyekezzen, mert csak szerdáig vetítik a Toldiban, ekkor és ekkor. (a képet a netről szedtem...)



4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Most olvastam végig a blogot (szinte végig), fantasztikus, nem is térnék ki a dicséretre, mert vége sem lenne. Arra nem gondoltatok, hogy a blog nevéhez méltóan mignont készítsetek? :) Vicces lenne egy igazi, mennyei mignon!!
Rita

Unknown írta...

Rita!
Egyetértek! Lássuk Mignokat, milyen mignont tudnak!!!!!
Biztos vagyok benne, hogy "mennyei"lesz
rajta, én drukkolok nektek
maxx

Névtelen írta...

:))
közkívánatra mignon?
köszi a támogatást!!
rita

Mignonok írta...

sziasztok! köszi a biztatást, régóta gondolkodunk a "mennyei mignonon", de ez még valamennyit várat magára, nyomozunk ugyanis a legjobb recept után:-) ha megvan, olvashatjátok ti is :-))