2009. április 9., csütörtök

Fűszeres húsgolyó curry


Autista módon nekem is mindig van valami, amire rákattanok, úgy érzem, hogy csak azt szeretnék enni most már a további életemben. A csülök után, most eljött a curryk ideje. Green curry, red curry, thai, indiai mindegy, lényeg, hogy curry legyen.
Néhány hónappal ezelőtti Delicious magazin diétás különszámában találtam ezt a receptet. De FIGYELEM! diétássál csak akkor válik, ha magában, vagy salátával esszük. Ha rizzsel, mint mi, akkor diéta szempontból ne számítsunk semmi jóra.



Hozzávalók:

a húsgolyókhoz:0,5 kg darált marhahús, 1 hagyma, 2,5 cm friss reszelt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál egész koriander, 1,5 kiskanál kömény, 1,5 kiskanál cayenne bors (vagy paprika), 1 csokor friss petrezselyem

a szószhoz: 2 hagyma apróra vágva, 2 ek tikka masala curry sűrítmény (én sajna csak tandoori masalát kapam, de így is naggggyon finom), 6 nagy paradicsom, 3 deci húsleves alaplé

A húsgolyóhoz jól gyúrjuk össze a hozzávalókat. Majd vizes kézzel formázzunk belőle kis golyókat, kb harmincat. Jó fél órára tegyük hűtőbe, hogy lehüljenek, és összeálljanak.
A mártáshoz olajon pirítsuk aranyra a hagymát, adjuk hozzá a curry pastát, a paradicsomokat, és a csirke alaplevet. Főzzük 15 percig, majd helyezzük el a mártásban a húsgolyókat, és főzzük őket kb fél órát, néha óvatosan megkevergetve. Vigyázat, a színe és a szaga lélegzetelállító.
Szórjuk meg friss korianderrel, és tálaljuk salátával vagy rizzsel aszerint, hogy a mérleg nyelve 50 alatt, vagy felett áll meg.... ( na jó, csak vicceltem... )

2 megjegyzés:

Lizi írta...

Jujj, nyamnyam, de guszta. Imádom a curryt.
Sajtgolyókkal sem lenne rossz, mit gondolsz? ;-) (csak mert vannak antihusis indőszakaim).

Névtelen írta...

Én ezt most simán, csak úgy megában is mentem bekanalaznám! : )