2009. április 21., kedd

Kása (Porridge)


Ez de rosszul hangzik.

A millió esti mese nyomán, már kiskoromban kialakult bennem az a megalapozott vélemény, hogy kását a szegények esznek, de ők sem szeretik. Mert a legények is világgá mennek tőle, és mindenféle veszélyes kalandokba kezdenek inkább, amivel végül sokkal jobban járnak (legyőzve a sárkányt elveszik például a király legkisebb lányát meg a fele királyságot), mintha megették volna a kását, amit szegény özvegy anyukájuk az asztalra tett.

Tulajdonképpen szégyenletesen sokáig nem is tudtam pontosan, hogy mi az a kása, de mindenesetre utáltam.

És most egy fogyókúra részeként jöttem rá, hogy mi is ez, mennyire finom, és milyen jók az élettani hatásai. Tele van ugyanis rosttal, ami diéta alatt kiválóan karban tartja az anyagcserét, és valójában olyan, mintha egy klassz desszertet ennénk. És most, hogy jön a tavaszi gyümölcsszezon, lehetőségek egész tárháza nyílik meg. Én egyelőre egy téli verziót mutatok, a továbbiakban mindenki használja a kreativitását, és a bármelyik percben beköszöntő friss gyümölcsöket.

Alap (téli) verzió:

Hozzávalók: 2 marék pehely (zab, árpa, köles, bármi – szerintem az árpa a legfinomabb, többek között a DM-ben kapható), 1 dl tej, 1 ek méz, 1 ek mandula olaj, 1 ek szezámag (fekete is lehet!), 2 alma, ½ banán, fahéj, 3 ek szeletelt mandula

A kiválasztott pelyhet (javaslom az árpát) és a mandulát egy edénybe teszem, és felöntöm annyi vízzel, ami ellepi. Kicsit megsózom, ez nagyon fontos, csakúgy mint a tejbegríznél. Lassan főzöm kb. 5 percig. Belekockázom az almát és a banánt, majd tovább főzöm még 10 percig. Eddigre nagyjából elfőtte a levét és meg is puhult. Ráöntöm a tejet, tovább főzöm, most már kezdi felvenni a kása jelleget. Mikor megpuhultnak nyilvánítom, belekeverem a mézet és a szezámmagot, fahéjjal fűszerezem és nagyjából kész. Meglocsolom 1 ek mandulaolajjal és kész.

Bármilyen gyümölccsel működni fog, én is alig várom már az eperszezont.

11 megjegyzés:

trinity írta...

Javasolni tudom még fahéjasan, mákosan, mogyorósan, esetleg ha nem annyira fogyózós akkor aszalt áfonyával....Persze mindenféle egyéb gyümölccsel!!
Szóval millió verzió-nekem a kedvenc reggelim évek óta!!!Hmmm, és juharsziruppal is isteni-csak nem diétás, sajna, de esetleg egy picuri mehet bele:)))

Ízbolygó írta...

:-)))) Nálunk az oviban minden héten egyszer a tízórai! Emlékszem szeptemberben még csak nézegették-turkálták a kölykök, manapság meg élnek-halnak érte. Én hol aszalt gyümölccsel, hol fagyasztottal, hol pediglen mag (dió, mogyoró)-fahéj-alma kombinációval készítem, de a végtelenségig variálható!

Mignonok írta...

Ízbolygó, ez mutatja, hogy valóban mennyire finom, hogy az ovisok is szívesen eszik. Sőt. Nekem van egy ovisoknál is válogatósabb férjem, és ő is :-)) Nagy szó!
:-)

Mignonok írta...

Sajna nálam most a diéta a fő szempont, de a mákkal nagyon jó ötletet adtál, mindenképpen kipróbálom!
Az utóbbi időben borzasztóan rákattantam mindenre ami mákos, lesz is egy két bejegyzés belőle!!
köszi az ötletet!

zoli írta...

én a következőképpen csinálom, diétás reggelinek különösen jó az élettani hatások miatt: amerikai módon hideg tejbe öntöm a zabot, mikróban melegítem amíg megszívja magát. belekeverek egy kanál mogyoróvajat (peanut butter) és beleszeletelek egy banánt. a banán és a mogyoróvaj nagyon jó reggelire.

Lizi írta...

Ha már mindenki ennyire isteniti, akkor egye fene kipróbálom. :-)

Mignonok írta...

Zoli!
ha a kedvező élettani hatásokra hajtasz, akkor ne hagyd ki belőle a valamilyen magot (szezám, vagy lenmag, vagy akármi) :-)!
Amúgy tényleg ez az alaprecept, ami aztán össze-vissza variálható...

Mignonok írta...

szerintem nem bánod meg Lizi:-)
borzasztó jó érzés egészségeset reggelizni (nekem ez viszonylag új érzés, mert eddig ezt az étkezést általában kihagytam :-)), és nemsokára itt az eper, amivel űberfinom lesz:-)

Lizi írta...

Én általában reggelizek, legrosszabb esetben a munkahelyemen, de az általában péksüti féle, ami hosszú távon se nem jó, se nem kielégitő.

Lizi írta...

Jelentem ma reggel megtörtént a nagy esemény. Ez annyira jó, tényleg nem gondoltam volna, hogy abból a száraz izéből ilyen jót lehet csinálni. :-)

Mignonok írta...

Nagyon örülök, hogy ízlett!!
:-)