2009. május 19., kedd

Szezámmagos meggyturmix


Nemrégen egy hamarosan induló kajaküldő cégtől kaptam teszt-menüt kipróbálásra.

Őszintén szólva ki nem állhatom ezeket a műanyag dobozos kajákat, magamtól soha nem rendelnék, de mindig elcsodálkozom, hogy a recepción mekkora oszlopban sorakoznak naponta. A Laci bácsi arcképével díszített dobozok súlyos többségben vannak egyébként, ami engem eléggé megdöbbent, főleg hogy egy hatalmas fővárosi multicégnél dolgozom, ahol úgy hiszem, a kollégák megengedhetnék maguknak, hogy ne 399 Ft-os püffedt paníros rántott húst, és sótlan ázott rizst egyenek műanyag dobozból. Persze kinek mire van igénye, de akkor is elgondolkodtató.

Szóval jött ez a promóciós menü, hogy teszteljük. Finom volt, dobozos kajához képest pedig különösen. A fenti meggy turmixot egy reggelire kaptam fél literes kiszerelésben, és nekem annyira ízlett, és olyan jól esett, hogy gondoltam, megosztom veletek még akkor is, ha valójában semmi különös nincs benne. Az enyhén pirított szezámmag olyan zamatot, textúrát és izgalmat ad az amúgy teljesen egyszerű italnak, hogy őrület.

Megcsináltam már többször is többeknek, és mindenki valami huncut trükköt sejt mögötte, olyan harmonikus az íze. Én még fagyasztott meggyből voltam kénytelen, de hamarosan itt a friss.

Hozzávalók: 500 g magozott meggy, 5 ek méz, 5 ek szezámmag

A jéghideg kimagozott meggyet nagyon alaposan leturmixoljuk, és belekeverjük a mézet. Olaj nélküli száraz serpenyőben megpirítjuk a szezámmagot, aztán beletesszük az italba. Kész is a nagy tudomány. Valóban bagatellnek hangzik, de próbáljátok meg, eszméletlenül finom.

15 megjegyzés:

Mamma írta...

Óriási ez a kép! ))
Ezt a meggyes itókát is kipróbálom, el tudom képzelni, milyen jó lehet, de az ilyen tömény vörösért rajongok:))

szepyke írta...

Nem bírom a magokat a gyümölcsökben, ezért kiváncsivá tettél ezzel a recepttel, mert direkt nem adtam még semmihez magokat, itt az ideje, hogy kipróbáljam, hátha ezután a gyümölcsök magjaitól sem készülök ki! Jah, és a kép csodaszép!

Mignonok írta...

sziasztok! örülök, hogy tetszik a kép, a véletlen szülötte egyébként, mert az előző pohár kiborult az abroszra, amin fotóztam volna. ezért az újfajta megközelítés. :-))

Szepyke, szerintem kifejezetten isteni benne a szezám, kiváncsi vagyok bejön-e neked is!!

Lizi írta...

A turmix sem semmi, de a körmeid is nagyon szépek. ;-)

Sokat lehetne beszélgetni a műanyag dobozos kajákról. Én ugyanilyen fővárosi nagy multinál dolgozom és itt is sokan rendelnek. Én kizárólag a Vegafoodtól szoktam néhanapján, mert ott tudom mit raknak bele és változatosak a kaják. Főzni nem mindig van időm és az itteni kantinok úgyszint siralmasak. Egyszerűen nem értem, miért nem veszik észre, hogy tavasz van és nem resztelt májat, csülköt és pörköltet ennék, hanem friss, szezonális, könnyű ételeket. De nem, tényleg nincs rá igény???? Nem hiszem el, hogy csak én szeretnék könnyűt ebédelni...

szepyke írta...

Ki is fogom próbálni!
Remekül néz ki. És remek lett a kép is. Az az egy pohár, ami kiborult az asztalra, gondolom nem kis fejtörést okozott... Én egyszer leejtettem egy zacskó céklát, amit akkor akartam átteni egy üvegbe... Olyan volt a konyha, mintha tömegmészárlás lett volna. Órákig takarítottam...

pogacem írta...

Csak félig off: melyik kajaszállító cég (lesz) az? Én csak próbálgatok, próbálgatok, de egyik sem megfelelő minőségű...

Cigánymeggy írta...

Kezicsókolom.

Unknown írta...

Világosítson fel valaki: hogyan lehet úgy szezámmagot pirítani, hogy a piruló/pattogó magok ne terítsék be a az egész konyhát és engem! Köszi.

szepyke írta...

Fedő alatt esetleg. Szerintem.

Mignonok írta...

Szia Krisztina!

én egy szalvétát szoktam ráterítni ha nagyon pattog, mivel nekem kerámia főzőlapom van ez működik, a gázosnál nem ajánlom.

egyébként ehhez a turmixhoz nem kell túlságosan megpirítani a magokat, csak éppen hogy.

Mignonok írta...

pogacem: a cég neve queen selfnessfood, és úgy tudom Siófokon már régóta működik.

Unknown írta...

A fedő jól jött, no és egy másik serpenyő, amiből nem is pattog ki...
A cucc isteni, az első adag megkóstolása után AZONNAL nekiláttam a második adag meggy kiolvasztásának :))

esztie írta...

Hű nagyon fincsi volt!
Köszönjük!

esztie írta...

Én a gastroyal update ételeiből rendelek és mindig minden nagyon jó minőségű. próbáljátok ki.
E.

online quran classes írta...