2008. október 3., péntek

Csőben sült szárzeller


A csőben sült dolgoktól mindig is ódzkodtam (hogy írják ezt a szót???) egy kicsit, mivel elég vizuális típus vagyok és kb egy vízvezetékben úszó karfiol jut eszembe a kifejezés hallatán. Remélem most már a nem annyira vizuális beállítottságú olvasóknak is elment a kedve a recept kipróbálásától... ;o)
Komolyra fordítva a szót, most először próbáltam ilyen csőben sült dolgot készíteni. Nem egy nagy ördöngőség. Tulajdonképpen arról van szó, hogy az előfőzött zöldséget egy kis sajttal felturbózott besamelmártásban sütjük ki. Mivel a besamelmártás nem arról híres, hogy markáns íze mindent elnyom, annál finomabb lesz a csőben sült zöldség, minél határozottabb ízű zöldség kerül a tepsi aljára. Na a szárzeller pont ilyen. Nem olyan rég fedeztem fel, de salátába épp olyan jó, mint mártogatós krémekhez. És most itt a következő felhasználási terület: csőben sütve. Meglepően finom. És gyors. Igazi hétköznap esti vacsora.
Hozzávalók: 2 csomag szárzeller, 10 deka vaj, 2 ek liszt, 5 deci tej, 15 deka reszelt sajt, só, bors, esetleg szerecsendió
A zellercsomót szétszedjük, megtisztítjuk. Zöldséglevesben kb 5 perc alatt kifőzzük. Elég ha csak roppanósra főzzük. Miközben fő a zeller, csináljuk meg a besamelmártást. A vajjal és a liszttel készítsünk világos rántást. Öntsük föl a tejjel, és sűrítsük be. Ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, majd a reszelt sajt felét szórjuk bele. Egy kivajazott jénaiba fektessük szépen egymás mellé a zellerszárakat, majd öntsük rájuk a mártást. A maradék reszelt sajttal fedjük be. 200 fokos sütőben 20 perc alatt szép világosbarnára sül. Friss bagettel Mennyei...

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megcsináltuk tegnap,egy kis maradék főtt hússal megspékelve,jelentem tényleg csodás..pedig én "útálom" a zellert:-)

Köszi az ötlete! Nóri

Jutka írta...

Én is megcsináltam, receptet kerestem besameles szárzellerhez, úgy találtam ide.

A besamelbe tettem kb 1 dl tejszínt is a tejhez, és forrón még beletördeltem pár deka sajtot (edamit). Fűszereztem kis sóval, szerecsendióval, fehérborssal.

A szárzeller bordás felét éles késsel megkapargattam, és lehúzkodtam róla némi "szálkát". Utána megmostam, 3 cm-s darabokra vágtam, ételízesítős vízben főztem rövid ideig. Leszűrtem, jénai tepsibe tettem, és leöntöttem a sajtos besamellel.
Kb 20 percig sütöttem, míg a teteje kissé pirulni kezdett.

Sült csirkemellet eszünk hozzá.

Isteni finom lett!:) Köszönöm szépen a receptet!