2008. november 2., vasárnap

Indiai lencseleves – VKF XX.






Az urad dahl nem valami káromkodás, hanem a mungóbab indiai neve, de ne csukja be senki az oldalt még, mert szó sincs valami egzotikus beszerezhetetlen dologról, a hipermarketek nemzetközi konyha részlegében láttam már többször, meg persze ott van a jó öreg Ázsia bolt is.

A levesnek olyan hihetetlenül krémes állagot ad, amilyet más módon nemigen érhetünk el. A főzési folyamat vége felé vigyázzunk majd, mert leragadásra is hajlamos, a kevergetés erősen javasolt. Feltétlenül csináljunk ilyen levest, ha vendégek jönnek és villantani akarunk, nekem ez az ilyenkor a jól bevált alapreceptjeim egyike.


Hozzávalók: 20 dkg urad dahl (indiai lencse), 10 dkg közönséges lencse, 1 fej hagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 fehérrépa, 1 liter zöldségleves, 2 dl tejszín, 1 evőkanál garam masala, kis szerecsendió, vaj, 1 csokor koriander (nem kötelező)

A vajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rádobjuk a felaprított fehérrépát, és alaposan összepirítjuk. Rászórjuk a fűszereket, és hagyjuk hogy az aromák kiolvadjanak a forró vajban. Beletesszük a kétféle lencsét, és felöntjük a zöldséglevessel. Kb. 30-40 percig főzzük, majd lebotmixerezzük, beleöntjük a tejszínt, összeforraljuk. A tetejére tehetünk koriandert, ha akarunk.


3 megjegyzés:

Vesta írta...

Szívesen villantanék egyet ezzel a levessel, megmondanád pontosan melyik az a hipermarket, ahol emberi időn belül megtalálom az indiai lencsét és ezt a bizonyos garam masalát? Köszi!

Mignonok írta...

Szia vesta!

a Corában láttam többször is. remélem sikert aratsz a levessel!

Vesta írta...

Köszi! Majd beszámolok!