2009. január 20., kedd

Banán bon-bon


A banán alaposan alulreprezentált, ami a süteményeket illeti, legalábbis az én receptjeim között biztosan. Az az igazság, hogy az egyetlen banános muffin kivételével sütiben nem is használtam még soha. Pedig imádom, de valahogy nem olyan kézenfekvő mint a többi gyümölcs. Persze lehet, hogy másokat kiskorukban banántortával, banánpudinggal vagy banánfelfújttal esetleg banános pohárkrémmel kergettek az asztal körül, nálunk sajnos soha nem volt semmi banános. Néhány napja Ízbolygónál láttam egy nagyon klassz banános sütit, erről meg eszembe jutott egy kolléganőm receptje, melynek nagyon vonzó jellemzője, hogy nem kell sütni, ellenben nagyon finom, és ha vendégeknek készítjük, ügyeljünk jól a mennyiségre: amit elégnek gondolunk, annak pont a háromszorosa fog elfogyni.


Hozzávalók: 1 zacskó piskóta tallér (Lidl-ben kapható zöld zacskós - ha valakit konkrétan érdekel szóljon, megnézem a márkáját, de sajnos kidobtam a zacskót), 3-4 banán, 2 tábla nagyon jó minőségű étcsoki, 2 ek olaj

A jó minőségű étcsokiról: sokan sok receptben írják, hogy csak ilyet szabad használni, na ez erre a sütire hatványozottan igaz. A banán és a piskóta viszonylag semleges izét ugyanis a béna és olcsó csokik teljesen elnyomják, és használhatatlan lesz az egész.


A banánokat szeleteljük kb. fél cm-es karikákra. Két piskótakorongot ragasszunk össze egy banánkarikával és folytassuk ezt a műveletet addig, amíg van az összetevőkből. A gőz fölött megolvasztott csokihoz keverjük hozzá az olajat, és ebbe forgassuk bele a gömböcskéket. Ehhez praktikus, ha hústűt használunk például. Tegyük fóliával letakart tálcára, majd egy éjszakára hideg helyre.

Másnapra a banánban lévő nedvességet magába szívva a piskóta megpuhul, a csoki megszilárdul.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Már vártam!
Már csak egy Lidl-t kell találnom:-)