2009. január 12., hétfő

Töltött pita - bármivel



Ezt a borzasztó egyszerű reggelit/vacsorát/ebédet/vendégség kaját azóta készítem, hogy 2000-ben Prágában töltöttünk pár napot. Egyik reggel városnézés előtt beültünk egy nagyon hangulatos kis kávézóba, melynek kerthelyisége egy bérház udvarán volt kialakítva napernyőkkel és mindenféle bokrokkal. Szóval beültünk ide egy kávéra, de mivel valaki éhes is volt elkértük az étlapot, melyen az összes választék a fenti pita valamilyen variációja volt. Először csak egyet kértünk, aztán még egyet, mert olyan finom volt, aztán hozzá sört is, mert meleg volt és meg is szomjaztunk. Aztán a fiúk becherovkát, mert mégis csak Prága, aztán egy új pitát, mert észrevettük, hogy van ricottás is. Aztán még sört, mert erre meg lehet szomjazni rendesen. Aztán egy újabb pita jött, fűszeres-darált húsos (ezt nyilván meg kellett kóstolni), és valaki felfedezte, hogy borovicskát is lehet kapni. Mi lányok nem kértünk, aztán mégis megkóstoltuk, de kellett egy újabb pita, mert túl erős volt. Igazi házi, ehhez passzolt egy házi kolbászos pita, ezt is elnegyedeltük. Ekkor már délután kettőre járt az idő. Gyorsan nekiláttunk egy búcsúpita rendelésének, és hogy gyorsabban végezzünk rögtön kértük hozzá a söröket is. Mikor mindent kihoztak megláttuk, hogy grog is volt az itallapon. Mivel csak négyen voltunk, nem tartott sokáig kideríteni, hogy csak egy valaki kóstolta addig közülünk, de neki nagyon ízlett, mi pedig mindig is szerettük volna, én legalábbis azóta, hogy olvastam a derék Svejk kalandjait. Nem ragozom tovább, jött a grog és vele egy (nem kizárt, hogy több) újabb pita, majd délután 4 körül alaposan becsípve visszasétáltunk a hotelbe ahol az esti program előtt kipihentük a nap fáradalmait. :-) A városnézéseket általában nem igy bonyolitjuk, ez igazán rendhagyó és emlékezetes volt.


A képen látható a legegyszerűbb sajtos sonkás lilahagymás változat.


Hozzávalók 2főre: 2 pita, fél lilahagyma, 1 marék füstölt sajt, egy marék mozzarella, 10 dkg sonka.

Szóval a pitát (megvehetjük előre, a fagyasztóban nagyon jól elvan) bármivel megtölthetjük, szalámi, sonka, tonhal, paprika, paradicsom, olajbogyó, rukkola, maradék sülthús, zöldség, rántotta, akármi jó bele, a lényeg hogy legyen hozzá jó sok sajt, amivel megtömjük. Miután belepakoltuk a hozzávalókat jól nyomkodjuk össze, tegyük sütőrácsra, és ha kész vágjuk cikkekre.csináljunk mellé csipős joghurtot, vagy egy nagy tál zöld salátát.


1 megjegyzés:

Sáfránysárkány írta...

Eu piszok jól néz ki. Most gondolkodom egy spenótós, fetás variáción, vagy esetleg joghurtos padlizsános legyen? Én töredelmesen bevallom, hamburgert is tettem már bele.