2009. április 15., szerda

Az igazi répatorta


Az elmúlt egy hétben kétszer csináltam meg, csak azért nem többször, mert nem volt több időm. A legfinomabb a répatorták között, az biztos, de a sütik között is dobogós helyen áll. Kicsit sem száraz vagy fujtós, a tetején lévő krém pedig egymagában is megállná a helyét. Nem titkolom a recept forrását sem: Édesem-től van az eredeti, amit ha szándékosan nem is, hebrencsségemnek köszönhetően viszont annyiban változtattam meg, hogy kihagytam belőle a fűszereket. Így is, úgy is finom!
Ne riasszon el senkit, hogy a tészta összeálítása után úgy néz ki, mint amiből soha, de soha nem lesz torta, de még egy nagyon csúnya puding sem. Szóval ronda, de ahogy bekerül a sütőbe, csudálatos illat árasztja el a konyhát, és akkor már tudjuk, hogy nem nyúltunk mellé.

Zitának INNEN kell olvasnia, mert itt kezdődik a recept!

Hozzávalók:
A tortához: 25 deka puha vaj, 37 deka cukor, 2 narancs lereszelt héja, 1 narancs frissen facsart leve, 4 tojás, 0,5 kiló sárgarépa lereszelve, 150 g mandula vagy dió, 1 tk vaníliakomplett, 25 deka liszt, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fűszer vegyesen (pl. fahéj, őrölt gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió), 1 teáskanál só

A mázhoz: 22,5 deka krémsajt, 5 deka puha vaj, 10 deka átszitált porcukor, 1 teáskanál vaníliakomplett

A tortához habverővel kikeverjük a vajat a cukorral, a vaníliával meg a tojásokkal. Fakanállal hozzákeverjük a lereszelt sárgarépát, a narancshéjat, a narancs levét, a szódabikarbónás, sós lisztet, a diót ÉS a fűszereket!
Kivajazott kilisztezett tortaformába öntjük, majd 200 fokos sütőben kb 45 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha kérges lesz a széle, és a közepébe szúrt késre/tűre nem ragad tészta.
Megvárjuk míg kihűl és megkenjük a krémmel, ami ilyen egyszerűen készül: a natúr sajtkrémet kikeverjük a vajjal, a cukorral és a vaníliával.

12 megjegyzés:

Méhn Niki írta...

Ennek sem tudnék nagyon ellenállni... ;)

Judit írta...

a kukták nevében is köszönjük ezt a tortát:)

Cigánymeggy írta...

Anyukám hétvégén meglepett minket egy ilyesmi répatortával. Azóta mindennap este hangyák lepik el az ebédlőnket.

Cigánymeggy írta...

mindennap este = minden este

Mignonok írta...

Kedves Cigánymeggy... és? átmenjek söpörni? vagy mi?

Cigánymeggy írta...

Ne. Nincs morzsa, csak hangya.
(Csak azt akartam ezzel az egésszel mondani, hogy az általad is közzétett receptből készülő répatorta finom.)

kiselek írta...

Tudom, hogy irtó ciki, de mi az a vaníliakomplett?

Eszti írta...

Szia, tegnap megcsináltuk a tortát, de nem lett az igazi :(
A tojásokat egyben kell beletenni, ugye?
A vaj teavaj vagy margarin?
60 perc alatt sem sült meg eléggé, nem tudom, mi lehetett a baj. :(
Imádjuk a répatortát, nem ezzel van a gond...
Légy szi, segíts!
Köszi, Eszti

Eszti írta...

Szia, tegnap megcsináltuk a tortát, de nem lett az igazi :(
A tojásokat egyben kell beletenni, ugye?
A vaj teavaj vagy margarin?
60 perc alatt sem sült meg eléggé, nem tudom, mi lehetett a baj. :(
Imádjuk a répatortát, nem ezzel van a gond...
Légy szi, segíts!
Köszi, Eszti

Mignonok írta...

Szia Eszti,

Nem tudom miért nem sikerülehetett, mert tényleg csak össze kekll keverni a hozzávalókat. Én vajat használtam, a tojásokat egyben raktam bele. Nyersen a tészta állaga elég fura, de ne aggódj, csak öntsd be a tepsibe és addig süsd, amíg el nem válik kicsit a tepsi falától, illetve amikor a tésztába dugott tű már nem lesz maszatos.
Próbáljátok meg még egyszer, mi hétvégén is folyamatosan ezt ettük...

Névtelen írta...

Szia!
Nagyon jól néz ki! Egy ideje keresek répatorta receptet, ez nagyon jól néz ki a képen. Ki fogom próbálni. Az lenne a kérdésem, hogy muffinsütőben el lehet készíteni? Köszi, Mesi

babó írta...

Szia Mesi,
Persze muffinfirméban is finom lesz, csak a sütési időt kell csökkenteni.