2009. január 30., péntek

Fondant au chocolat



Vagyis csokifondu avagy csokiszufflé. A legfinomabbak egyike. Bármikor, bármennyit. És ha még vanília fagyi is van, hát akkor nekem más kívánságom már nincs is...na jó, mégis. Egy jó kényelmes fotel, meg egy könyv, mondjuk Anthony Bourdaintől az Egy konyhafőnök vallomásai vagy Anna Gavalda Együtt lehetnénk-je és talán egy nagy bögre tej.

Legutóbbi párizsi kiruccanásom során tanultam meg a receptet, ami egyáltalán nem nagy ördöngőség, egyedül a sütésre kell odafigyelni, de ha ezt a 10 perc nonstop figyelmet rászánjuk, akkor semmi sem állhat az útjába, hogy egy tökéletesen sikerült belül forrón folyós csokicsodát kanalazhassunk. Az étteremben kábé vagy 6 -8 tepsivel csináltunk, persze volt olyan is, amit elrontottunk, mert tök szilárd lett középen is, volt olyan ami túl édes lett, vagy aminek a formája nem volt tökéletes. Szóval ennyi előtanulmány és elősütés után, most már azt hiszem megvan a tuti recept. Előre is meg lehet csinálni, aztán ha fogyasztásra kerülne a sor, csak be kell dobni a mikróba 1 percre, és pont olyan lesz, mintha most kaptuk volna elő a sütőből. Én már azt is kipróbáltam, hogy a kész tésztát betöltöttem a sütőformába, és másnap raktam csak be sülni. Így is működik.

Hozzávalók (ebből 2 tepsi lesz): 50 deka étcsokoládé (perszehogy jóminőségű), 7 tojás, 15 deka vaj, 10 deka liszt, 25 deka cukor

Gőz fölött megolvasztjuk a nagyobb darabokra tördelt csokit a vajjal. Közben az egész tojásokat habosra verjük a cukorral, majd beleszitáljuk a lisztet. Ha a csokis vajas massza már kicsit kihűlt, azt is beleforgatjuk a tojásba. Ez kb 15 percet vett eddig igénybe, és kész is a tésztánk. Egy muffinformát kivajazunk (lehet persze kis suffléformákba is önteni, de szerintem így egyszerűbb), és beletöltögetjük a tésztát, úgy hogy a tetején fél centit hagyjunk üresen, mert fel fog jönni a sütőben a csoki. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk.
És most jön a pepecselős rész. Kb 5 perc után elkezdjük nézegetni, hogy jó-e. Persze attól is függ, hogy mennyire szeretjük folyósan a közepét, hogy milyen sütőnk van, meg hogy milyen meleg volt a tészta, amikor betettük, de azt tudom mondani, hogy kb 7-9 perc között tekinthetjük késznek.
Külön Judit sous chefnek precízen leírva! Akkor vehetjük ki a sütőből, amikor a tepsit megrázva a muffinformákból látszó körök középső 1/3 része rezeg csak, a többi meg van sülve és szilárd.
Ha lelkiismeretesen vajaztuk ki a formát, akkor a tepsi tetejére egy nagy tálcát téve megfordítjuk az egészet és a formát felemelve a tepsin ott sorakoznak a gőzölgő csokikúpok.

6 megjegyzés:

Zsófi írta...

És ez hány embernek való adag?

Mignonok írta...

Hm, hm, attól függ, hogy mennyire csokiimádók. Ha egy kiadós vacsora után vagytok, és van fagyi is, akkorembrenként 1-2-t számolj. Ha kakaó mellé délutánra szánod, mehet belőle több is. Ha romantikus fil / szerelmi bánat a körítés, akkor 1 tepsi/fő....

viksi írta...

Zs. mikor csináltok egy igazi mennyei mignont? mondjuk egy puncsosat, nyam.

Mignonok írta...

azért ahhoz valami nagyobb apropó kellene, mint február első vasárnapja...szerintem a Mignon 1. születésnapján más sanszos, addig gyűjtjük a recepteket! ;o)

Judit írta...

Judit sous chef üzeni, hogy azóta már maga is kipróbálta, és műkdöik a dolog:)))
a receptért külön köszönet a mignonoknak:)))

Nóri írta...

Talán ez az első blogos megjegyzés, amit életemben írtam, de ezt már nagyon régóta tervezem...Nagyon kerestem egy Fondant au chocolat receptet, mikor erre rá találtam..Azóta már sokszor megcsináltam, és mindig nagy sikert aratok vele. Szóval köszi...