2008. szeptember 12., péntek

Áfonyás sajttorta



Részemről még mindig áfonya őrület... Ezúttal a tegnap frissen debütált áfonyás sajttorta. Az eddig megszokottaktól eltérően nem Philadelpihia sajtkrémmel készült, hanem túró, tejföl, tejszín hármasa alkotja a hófehér krémet, ami a kékeslila áfonyadarabokat és a vöröses lila áfonyaszirupnak nem is adhatna jobb alapot. Ilyen gyönyörű tortát még életemben nem láttam, és azt kell hogy mondjam, hogy már az első próba után az abszolút kedvencek közé írta be magát, mert az íze...felülmúlhatatlan.

Első számú Vendégmignon barátnőnknél voltunk Micinézővel egybekötött vacsorán. Viksivel együtt készítettük el a menüt, a kicsit se több, mint 2,5 négyzetméteres konyhájában. A hőmérséklet az ötvenhez közelített, néha Bonó kutya is belátogatott, miközben mi egyszerre főztünk három fogást. Közben Mici nemtetszésének adott hangot, hogy nem olyan jó móka a franciaágyon egyedül hasról hátra fordulni és vissza, meg rágicsálni a színes csörgős macska lábát. Azért valahogy, kis segítséggel, itt a család még nem említett férfitagjára gondolok, csak elkészültünk a menüvel. Addigra besötétedett.

És mióta gasztroblogom van, méginkább kiborítanak az egyre rövidülő nappalok, mert a fotózáshoz használható fényviszony időtartama gyakrolatilag leszűkül az irodában töltött órákra....Miután az első sorból csodálhattuk meg, ahogy Mici kisasszony a fürdővödrében élvezi a hullámokat, majd a masszázst, körbeültük az asztalt. Kezdjük az utolsó fogással:


Hozzávalók: 30 deka keksz (GranCereali, Hobnobs) apróra törve, 10 deka vaj felolvasztva, 50 deka áfonya, 25 deka cukor, 2 lime leve és héja, 50 deka túró, 3 deci tejszín, 3 deci tejföl (mi most créme fraiche-t használtunk), 4 tk zselatin

Keverjük össze a megdarált kekszet az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk bele egy kerek tortaforma aljába. Rakjuk sütőbe 180 fokra 10-15 percre. Ezalatt kezdjük el csinálni a krémet: Egy fazékban főzzük meg az áfonya felét 3 ek vízzel, meg a cukor felével és az egyik lime héjával és levével. 10 perc alatt kész is van.

A túrót, a tejszínt, a tejfölt keverjük ki a cukor másik felével, a másik lime héjával és levével, majd a zselatinnal is dolgozzuk el. Forgassuk bele a megfőtt áfonyát a krémbe, és simítsuk a kekszmorzsa tetejére. Tegyük hűtőbe, vagy időszűke esetén mélyhűtőbe. A megmaradt áfonyalevet főzzük szirupossá 5-10 perc alatt, majd hűtsük ki. Tálaláskor öntsük a tortára a szirupot, és a megmaradt áfonyaszemeket púpozzuk a torta közepére.

Komolyan mondom, ellenálhatatlan!
Kötelező kipróbálni!

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Illene néha hivatkozni a forrásaidra! Szilvi

Névtelen írta...

Kedves Mignonok! Fűszeres Eszter ajánlója alapján jöttem hozzátok, és valóban nagyon kedves a blogotok, gratulálok!

Szilvi, forrás az áfonyabokor?

Réka

kisrumpf írta...

Kedves Mignon, engem is úgy tereltek ide, rögvest kérdezek is: mennyi diót, szárított ezmegazt raksz az ezüstkenyérbe? Van egy vagon lefagyasztott tojásfehérjém, a habcsókot utálja a férj, az ezüstkenyérrel nagyobb sikert aratnék. Kérlek, segíts, köszönöm!

Megyek, tovább olvasni.

Mignonok írta...

Kedves Kisrumpf, nem szoktam lemérni, de mondjuk egy 7 tojásfehérjés adaghoz egy marékot mindenből. Én szeretem, ha sok a belevaló, de vigyázni kell, mert ha túl sok, akkor szétesik a tészta! Jó sütést!

Mignonok írta...

Kedves Szilvi!
Amennyiben hazai szakácskönyvből, vagy egy bloggertárstól merítem az ihletet, sosem marad el a hivatkozás. Ez esetben egy külföldi Good Food szakácskönyvből volt a recept eredetije.

kisrumpf írta...

Köszönöm!

viksi írta...

Kedves Mignonok, Igen, igen hivatkozzatok, jó tudni, hogy melyek a jó receptforrások, izgalmas szakácskönyvek. Meg azért mert úgy illik : )
Esetleg egy kedvenc szakácskönyvek post, hm?

Kisrumpf - a lefagyasztott tojásfehérjét hogyan olvasztod fel?

Névtelen írta...

Sziasztok! Kirpóbáltam az áfonyás túrótortát, fél adagban, de az is bőséges és fííínoom! Bár elnéztem kicsit a receptet és a felfőzött áfonyát egy az egybe beleborítottam a túrós keverékbe, de legalább szép lila színe lett a tortának és picivel több zselatin kellett. Köszi a receptet, próbáljátok ki bátran! Bora

Mignonok írta...

Kedves Bora!

Örülök, hogy ízlett!
Már én is alig várom, hogy újra megcsinálhassam, csak menjen már le kicsit az áfonya ára!!! ;o)