2008. szeptember 19., péntek

Vajas zöldbab fokhagymával



Magyarországon az éttermek 95 százalékában a köret a következőket jelenti:
Sültkrumpli – rossz esetben mirelit
Krumplipüré – rossz esetben porból
Rizs – ha nincs szerencsénk ragad, kemény, állott
Steak burgonya – rossz esetben, mivel héjával együtt van sütve, a héjon rajta maradnak a hibák, foltok, ráadásul nagydarab és ízetlen
Burgonyafánk – rossz esetben teleszívta magát olajjal, mégrosszabb esetben mirelit
Grill zöldség – rossz esetben olajtól tocsogó dögunalmas padlizsán cukkini és kaliforniai paprika darabok plusz hagyma dögivel…
Azok az éttermek, melyek ettől eltérő minőségű köretet tálalnak, érdemesek arra, hogy megjegyezzük őket magunknak. Van persze sok ilyen, de sajnos az éttermek többsége még mindig kifizetődőnek gondolja a silány fagyasztott köret feladását az asztalra, pedig ez az igénytelenség egyik legalapabb fokmérője. Az igénytelenség sajnos széles körben megmutatkozik és nem csak a silány alapanyagok, hanem a választék terén is. A fent sorolt lista ugyanis már egy viszonylag „komolyabb” kínálatú étterem menüjén olvasható. Nem az a baj, hogy kevés, hanem az hogy mindenhol ugyanaz. Amire ki szeretnék lyukadni lassan: az az, hogy ha éttermektől elvárjuk a köretek terén a (minimális) kreativitást és (minimális) innovációt, akkor otthon is gyakorolhatjuk azt. Erre ajánlom kedves figyelmetekbe a következő köretet, ami ha nem is elsöprően kreatív, de legalább valami más, kifelé mutat a dögunalom krumpli és fáradtolaj-hegemóniából.

Hozzávalók (kettő fő részére): 30-40 dkg zöldbab, 5 gerezd fokhagyma, petrezselyem, 1 db csilipaprika, 10 dkg jó minőségű vaj (MARGARINNAL NE PRÓBÁLJA SENKI, MERT NEM FOGJA ÉRTENI HOGY MIRŐL BESZÉLEK)

Innentől már magát adja a dolog, de ha valakinek nem állt volna össze a kép:
A megtisztított zöldbabot forrásban lévő vízbe dobjuk, és kb. 8-10 percig főzzük. Leszűrjük, lecsöpögtetjük és a serpenyőben felhevített vajon megpirított fokhagymaszeletekre dobjuk. Együtt sütjük, jön hozzá a frisssssss petrezselyem, és a félbevágott csili. Mindenféle sülthúshoz kiváló köret, kiválósága a felhasznált vaj árával arányban növekszik.

2 megjegyzés:

Bellu írta...

Hát ez valami Isteni volt !!😀

Unknown írta...

Annyira jól hangzik, hogy holnap kipróbálom.
A vaj és a margarin közötti különbséget már régóta tudom gyakorlatból.