2008. augusztus 15., péntek

Finomság Mallorcáról

Ensaimada. Ez a neve. A szó jelentése a disznózsírból ered. Ha csak ennyit tudnék róla, nem biztos, hogy meg akarnám kóstolni. De az illata több mint csábító. Esztócsék Mallorcán voltak nyaralni, és megleptek minket egy óriás nyolcszögletű dobozzal. Első ránézésre azt hittük, hogy egy óriás camembert sajttal állunk szemben. Aztán elég hamar kiderült, hogy valami kalácsszerű, briós alakú, lekváros croissant illatú cukrászati remekműhöz van szerencsénk. Épphogy csak meg akartuk kóstolni a vacsora után, de ahogy adtuk kézről kézre, egyre reménytelenebbnek tűnt megmenteni belőle hacsak egy kis darabot is a fotózáshoz.Tradicionális mallorcai édesség, amit különböző töltelékekkel, de porcukorral mindig sűrűn meghintve készítenek.

Találtam egy receptet (meg egy képet), amit én ugyan még nem próbáltam ki, de hátha valaki kedvet kap. Tejeskávé, vagy egy bögre habos kakaó mellé kevés jobb dolgot tudok elképzelni. Ugyan disznózsír helyett vaj szerepel a hozzávalók között, azért elég autentikusnak tűnik...


Hozzávalók: 4 tk szárított élesztő, 1 csésze langyos tej, fél csésze cukor, 1 tk só, 4 és fél csésze liszt, 2 nagy tojás, 2 ek olaj, 10 deka vaj

Egy nagy tálban keverjük össze a cukrot a sót, adjuk hozzá a lisztet, majd a tejben felfuttatott élesztőt, a tojásokat és az olajat. Dolgozzuk ki a tésztát, majd meleg helyen kelesszük a duplájára. Dagasszuk be a tésztát újra, majd a belisztezett konyhapulton egy sodrófával nyújtsuk ki olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Kenjük be vékonyan vajjal/disznózsírral az egész tésztát, majd az egészet csavarjuk fel (mint a palacsintát), és hagyjuk pihenni egy órát. Miután a tészta megkelt, rakjuk hűtőbe, amíg egy kéreg alakul ki a tészta felületén. Csavarjunk briós formát egy kivajazott tepsire és takarjuk le egy nagy edénnyel. Hagyjuk kelni újra egy jópár órát. Tegyük 200 fokos előmelegített sütőbe 45 percre, ezalatt szép aranybarnára sül. Kenjük be olvadt vajjal, és szórjuk meg porcukorral.

2 megjegyzés:

napmátka írta...

Hú, ez nagyon ígéretes, szerintem ki fogom próbálni rövidesen!

VKOrsi írta...

én már a sokadik ensaimada recepten vagyok túl, és egyik sem olyan,mint Mallorcán :(