2008. augusztus 9., szombat

M. Restaurant

Az M-ben voltunk vacsorázni. Jobban mondva úgy kezdődött, hogy kitaláltuk, hogy hetente egyszer megpróbálunk emberi időben elszabadulni, kicsit elfelejteni az összes munkahelyi és egyéb problémát és stresszforrást, és valami jó kis programot kitalálni, ahova kettesben megyünk el. Azt hiszem ezt hívják úgy, hogy randevúzás. Nagyon jó dolog. Tegnap én voltam a programfelelős. A múltkor a dugóban várakozva láttam, hogy valami jóféle fotókiállítás van a Szépművészeti Múzeumban. Közben találtam a Műcsarnokban is egy kiállítást Na mi van? címmel, magyar kortárs művészek munkáival. Persze azt nem kaluláltam bele, hogy este 8kor már semmi sincs nyitva, kivéve csütörötkönként a Szépművészeti Múzeum!!! Mázli. A kiállítás gyönyörű. Naponta van tárlatvezetés. Lehet nyerni egy Canon D450-et. Mi kell még? ...egy kis harapnivaló. A következő programpont a Kertész utca volt. Humusz bár, Szimpla, Dupla, M Restaurant. Az utóbbit válaszottuk. Már többször ki akartam próbálni. Azt hallottam, hogy a szakács mindig azt főz, amit éppen kap a piacon. Egyébként az egész hely olyan, mintha vagy Londonban a Liverpool Street Station környékén, vagy Róma belvárosában, vagy éppen Párizsban lenne. A falakon a nagymama spájzának polcáról ismerős barna csomagolópapír kézzel telerajzolva. Kis hely, mégkisebb asztalok kopott tonett székekkel. Telt ház. De az utcán lévő egyetlen asztal pont szabad volt. Nem akartunk sokat enni, de aztán minden annyira finom volt, hogy elcsábultunk. Libamáj terrine pirítóssal majd az örök kedvenc, kacsamell hagymalekvárral és sajtos krumplipürével, végül datolyás sárgabarackos süti. Délután jött ki a sütőből. A lány, aki felszolgált, tündéri volt. Nem szeretem ezt a szót, de rá illett. Szakmai tapasztalat és tudás nem volt mögötte, de elbűvölően kedves, mosolygós, segítőkész és barátságos volt, még azt is megbocsájtottuk neki, hogy nem hozta ki a második pohár borunkat. Ha ma visszamennék és ugyanazt rendelném, biztos mást kapnék mint tegnap, de hogy finom lenne, afelől nincs kétségem.


És van az étteremnek blogja! Egy kis ízelítő a bejegyzésekből:

"Ma este megint én, azaz Dezső főzök a Patyival, aki már a piacon sétálgat.Ha kap mindent, és el nem csábul valami másra, akkor hideg gyümölcsleves lesz és egy jó zöldséges húsleves, ismét csinálunk provence-i vargányát, lesz wokos zöldség, de ma rizzsel-tejföllel-kaporral, talán valami szűzpecsenyét is kapunk, és akkor azt steakesítjük.Meg még egy-két étel biztos lesz, és délután forgatok egyet a borlapon is!Gyertek! "

"Miklós éppen libamájat és kacsacombot vesz a piacon, mi pedig Dezsővel elugrunk italokért. Megjegyzésbe szeretettel várjuk, ki milyen italt hiányol általában a pesti éttermekből, mit inna szívesen, illetve hogyan (értsd hűtött pohárban, mentával, gőzölve, lángolva, stb).Ma szombat van. Ezt azért írom le, hogy bennem is tudatosuljon. Ma is hatkor nyitunk (jó, ha megjegyzem), csupa friss finomsággal, új virágokkal az asztalokon, napfénnyel, tisztasággal. Aki többet szeretne tudni, ugorjon be, mert szavakkal el nem mondható, csak megtapasztalható az "M" lényege."
A fotók is onnan valók.

Cím: Kertész utca 48.
ÉRTÉKELÉS:

2 megjegyzés:

Grenadine írta...

pár évvel ezelőtt rendszeresen jártunk oda. nagyon jó hangulatú hely, de a színvonal..hm.. igencsak hullámzó :)

Mignonok írta...

Igen? Ugyanaz volt a szakács, meg a tulaj? Majd meglátogatom őket újra, és letesztelem...