2008. augusztus 2., szombat

Madártej


A madártej iránt érzett vonzódásom nem új keletű. Gimnázium alatt, amikor két öcsémmel az egész nyarat a családi nyaralóban töltöttük, szinte minden nap kellett csináljak egy jó nagy adagot a környékbeli haverok és saját magunk édesség igényének lecsillapítására. Aztán egy jópár évig nem csináltam, mígnem a múltkori biciklizésen Gergeli dobta fel a témát, mondván, hogy ú most egyetlen dolgot kíván, madártejet. Elmondtam hogyan álljon neki otthon, de miközben a receptet meséltem, én is eléggé megkívántam. A probléma csak az colt, hogy az összes pénzünket elköltöttük a túra alatt, de sikerült összeguberálnunk annyit, hogy egy tejet még pont tudtunk venni.

Hozzávalók: 1 l tej, 4 tojás, 15 deka cukor, vaníliáscukor, 1 ek keményítő vagy liszt

A tojásfehérjéket felverjük két evőkanál cukorral. A tejet feltesszük a tűzre. Ha már felforrósodott, kanalanként kifőzzük benne a habszigeteket. Egy-egy szigetre oldalanként 2-2 percet szánjunk. Szűrőlapáttal szitára szedjük őket, és a lecsöpögő tejet a végén visszaöntjük a lábasba.
A négy sárgáját a cukorral, vaníliáscukorral habosra verjük. A lábasból öntünk hozzá egy kis tejet, és addig keverjük, míg csomómentes nem lesz. Végül az egészet beleöntjük a lábasba. Hozzákeverjük a lisztet vagy a keményítőt, és kis lángon folytonos kevergetés mellett besűrítjük. Megnézzük, hogy van-e még tej a habszigetek alatt, ezt is beleöntjük.
Most már csak azt kell megvárnunk, míg lehűl a vaníliás krém.
Néhány lassabb és gyorsabb tipp:
  • A mosogatóba jeges vizet engedve kevergetjük
  • Berakjuk a mélyhűtőbe (rosszat tesz a mélyhűtőnek meg a villanyszámlánknak is, de gyors),
  • Megvárjuk, míg a tűzhelyen kihűl, majd berakjuk a hűtőbe.

Nincsenek megjegyzések: