2008. augusztus 5., kedd

Toszkána Vol.1. Hideg paradicsomleves sárgadinnyével és zöldcitrommal

Nem először voltunk, de először azóta, hogy gasztroblogom van. Így minden más hangsúlyt kapott, hogy úgy mondjam más dimenzióba helyeződött: az utazás legfontosabb része lett a gasztronómia. Természetesen eddig is minden nyaralás részét képezte a helyi konyhával történő ismerkedés és a lehető legautentikusabb éttermek feltérképezése, de részletes és fényképes dokumentációra eddig maximum olyan különleges esetekben került sor, mint a burmai utcai éttermek madárszív-nyársai, a sült sáska vacsora Bangkokban, vagy a Tibetben először kissé bizalmatlanul, majd annál nagyobb lelkesedéssel elfogyasztott jakburger. Most azonban sokkal több dolog került dokumentálásra, sőt volt hogy egy-két kedves szakács maga magyarázta el nekünk a receptet :-).

Az alábbi hűsítő levest is egy ilyen találkozás alkalmával véstem az eszembe. A séfet Leo-nak hívták, és ez az egyik legizgalmasabb ízkombináció volt, amit valaha kóstoltam. Ne ijedjen meg senki: az elkészítési idő nem több fél óránál és ebben már a bevásárlószatyor kipakolása, átöltözés és egy közepes hosszúságú telefonbeszélgetés is benne van.



Hozzávalók: 6 nagy vagy 7 közepes paradicsom, fél sárgadinnye (átlagos méretű dinnyére gondoljunk, pontosan nem tudom hány deka), ½ lime, néhány mentalevél, barnacukor, só A paradicsomokat 3-4 percre forrásban lévő vízbe dobjuk így könnyen, szinte maguktól lejön a héjuk.

A meghámozott paradicsomokat kimagozzuk, feldaraboljuk, és egy csipet sóval, és cukorral valamint 1 deci vízzel feltesszük főni. Kb. 3 percig forraljuk, - a víz nagyjából el is tűnik róla – turmixba pakoljuk, és hozzáadjuk a fél sárgadinnyét, természetesen darabokban. Összeturmixuljuk. Ezután ha sietünk, akkor a mélyhűtőbe, ha nem akkor a sima hűtőbe téve várunk, míg jéghideg nem lesz. Mentalevéllel ízesíthetjük még, ha mindenáron fokozni szeretnénk az élvezeteket. Elsőre nagyon merész kombináció, de meglepő módon harmonikus, perfekt kis leves a kánikulai napokra.

4 megjegyzés:

Unknown írta...

Nagyon izgalmas kombináció a sárgadinnye a paradicsommal! Eddig csak görögdinnye-paradicsom társításról hallottam, ill. Mammánál olvasható is egy recept hozzá, de sárgadinnyével még nem kóstoltam/láttam.

Névtelen írta...

Ez igazán fantasztikus! Toszkána a szívem csücske! És hogy tudsz ilyen sokat utazni? A munkád ilyen szuper? Zsolti

Névtelen írta...

Csak most találtam meg a blogodat, nagyon tetszik, a fotókhoz külön gratulálok!!

Mignonok írta...

Először nekem kicsit merészen hangzott a kombináció, de elég volt egy kanállal megkóstolni, hogy tudjam, ezt én is el fogom készíteni. És erre bíztatok mindekit:-)

sajnos a munkám nem ilyen szuper, ezért precíziósan próbálok utazásra beosztani minden szabadságos napot, kihasználva a hosszúhétvégéket és a négynapos ünnepeket. Sajnos mindig kevés az idő, de tudom magaamról, hogy bármnnyi szabim is lenne sosem lenne elég. A főzés mellett az utazás a másik nagy kedvencem...

Nagygombócos, még viszonylag friss a blog de nagyon örülök, hogy tetszik, igyekszünk :-)