2008. augusztus 8., péntek

Toszkána Vol. 3. Polipsaláta fehérbabbal

Az egyik legemlékezetesebb gasztronomiai élmény az út során Panzanoban ért minket. Mindenkinek ajánlom felkeresni ezt az éttermet, ha arra jár: Il Vescovino. Gyönyörű terasz panorámával a klasszikus toszkán tájra, lenyűgöző látvány. Egy valami tett ránk csak mélyebb benyomást: az ételek.
Azok közül is abszolút elsőként végzett az élen a polipsaláta, amiből hárman hetet ettünk összesen, és amit azonnal kipróbáltam itthon is, nyilván a lehetőségekhez igazítva az összetevőket.

Hozzávalók: 35 dkg bébipolip, 20 dkg friss fejteni való bab, 1 zöld kaliforniai paprika, 4-5 szem koktélparadicsom, NAGYON JÓ MINŐSÉGŰ OLIVAOLAJ, citrom, só, bors

A polipokat kb. 45 percig lobogó vízben főzöm, mikor megpuhulnak, leszűröm és szárazra törlöm őket. Én fagyasztott állapotú kartársakkal dolgoztam, így a pucolás hálistennek nem az én dogom volt. Valamit valamiért: a friss nyilván finomabb de a macerát nem hiányolom... Szóval a puhára főzött polipokat leszűröm és 2 cm-es darabokra vágom. A fejtett babot fokhagymás petrezselymes vízben megfőzöm, kihűtöm, összekeverem a polippal hozzáadva a kis kockákra vágott paprikát és koktélparadicsomot. Meglocsolom az igazán erre az alkalomra tartogatott NAGYON JÓ MINŐSÉGŰ olivaolajjal - ettől ebben az esetben nem lehet eltekinteni - frissen őrölt borssal és sóval ízesítem, citromot facsarok rá, ezutá már csak maximum egy kis pirítós kell hozzá.

2 megjegyzés:

Mamma írta...

Nem ismerek olyan embert:-), akiben Toscana ne hagyott volna mély nyomot:-))
Nekem is az egyik kedvencem egy hasonló fehérbab-saláta, csak polip nélkül:-), mostanában hetente készül:-)
Olyan egyszerű és finom, főleg, hogy bármivel bátran fel lehet dobni!

Mignonok írta...

A frissen fejtett bab a kedvencem, még a nagyiféle hagyományos főzeléknek is más íze van belőle...

Toszkána pedig az egyik legszebb hely a világon, főleg hogy itt töltöttük a nászutunkat is:-))