2008. augusztus 24., vasárnap

VKF 18. Rikottás-csilis sültkrumpli falatok

Idén az olimpia nem volt túl ideális az együtt drukkolás szempontjából, és itt most eszemben sincs az aranyérmek számára utalni. Arról van csak szó, hogy a hajnali 3-kor kezdődő közvetítések kedvéért a jómunkásembereknek, akiknek másnap különböző főnökök előtt van jelenése, nemigen volt lehetőségük élőben követni az eseményeket. Szervezhettünk volna közös olimpianézést az esti összefoglalók idejére, de egyrészt ezek csak kivonatai voltak a tényleges eseményeknek, másrészt mikor az Indexen percről percre láthatók az eredmények, annyira már nem izgalmas. Szóval az olimpia alkalmából összegyűjtött sörkori recepteket így egyelőre különösebb apropó nélkül teszem közzé, de gondoljunk arra, hogy a sörözéshez nem is mindig kell apropó.

Illetve a fenti falatok közzétételére jó alkalom Ízbolygó túrós finomságok készítésére hívó 18. VKF kiírása. Szóval következzen egy rikottás sörkori recept.

Hozzávalók (4-5 személyre): 1 kg apró szemű újkrumpli, 1 doboz (250g) rikotta, nagy csokor petrezselyem, 20 dkg füstölt mozzarella, nagy marék kapribogyó, friss piros csilipaprika.

A félbevágott kicsi krumplikat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, meglocsoljuk olivaolajjal (fokhagymás oliva plusz pont), majd 250 fokos sütőbe toljuk. Amíg sül bármit csinálhatunk, én speciel megnéztem azt a részt a Büszkeség és balítélet BBC-s verziójából, mikor Eliza a nagynénje és nagybátyja társaságában Derbyshire-be látogat, és ott többek között felkeresik Mr. Darcy pemberleyi birtokát. Közben még összekevertem a rikottát a felaprított petrezselyemzölddel, reszelt mozzarellával (sózzuk meg jól, különben nem elég karakteres), és ráhalmozom a megsült krumplik tetejére, közéjük szórom a kapribogyót és a piros csilipaprikát. Mehet rá még egy kis olivaolaj, akinek van olajfújó spriccelője, akkor az itt most például adekvát, visszateszem a sütőbe, míg a sajt megolvad a keverékben és szép barnára sül.

Jéghideg sör mellé lehet eszegetni, kimártogatva kapribogyós-csilis-olivás szaftot, de tulajdonképpen így átgondolva nem zárom ki hozzá a soproni Taschner pince 2007-es rozéját sem.

2 megjegyzés:

Mamma írta...

Most segítettél, mivel két hete egy köreten töröm a fejem egy rövidmártásos, fűszeres húshoz, amihez az olasz konyhában nem is jár köret:-))
De ez a kis sültburgonya igazán jól passzol majd!
Köszönöm!

Mignonok írta...

de jó! nagyon szeretem a blogodat, és örülök hogy én is tudtam ötltet adni Neked!
:-)