2008. augusztus 17., vasárnap

Éjfekete csokitorta holdfogyatkozáshoz


Ez a csokitorta a lehető legdurvább, amit valaha kóstoltam. Annak idején, mikor még néha kiruccantunk Bécsbe, a nap fénypontja az volt, amikor betértünk a Starbucksba és a szokásos tejeskávé mellé ebből a fajta csokitortából kanalaztunk. Mintha színtiszta csoki olvadna szét a számban. Nagyon tömény, de mégsem gejl. Felejthetetlen. Aztán arra gondoltam, hogy mégsem lehet, hogy csak akkor van részem ebben az élményben, ha évente kétszer Starbucksos városban esz a fene, úgyhogy nekiláttam, hogy felkutassam a csokitorták királynőjének receptjét. Sikerült (Stahl). Liszt nem kell bele, csoki annál több.
Szigorúan csak különleges alkalmakra!


Hozzávalók: 3 tábla (30 deka) étcsoki minél magasabb a kakaótartalom, annál jobb, 15 deka vaj, 2 ek tejszín, 5 tojás, 20 deka cukor, vanília, 1 csipet só, 2-3 ek tej, 1 ek kakaó, 10 deka mandula vagy dió megprítva és durvára darálva
a mázhoz: 10 deka étcsoki, 5 deka vaj, rum

A diót vagy mandulát megpirítjuk, és ha már kihűlt, durvára daráljuk. Az étcsokit a tejszínnel és a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk. A tojásokat habosra verjük a cukorral, a vaníliával, meg a sóval, hozzáadjuk a csokimasszát, majd a kakaóport. Fakanállal beleforgatjuk a darált mandulát/diót.
Egy tortaformát kivajazunk, az aljára sütőpapírt fektetünk, amit szintén kivajazunk ,és meghintünk kakaóporral. Az így előkészített tortaformába öntjük a tésztát, és 45 perc alatt 150 fokon megsütjük.
Az eredeti recept szerint egy éjszakára hűtőbe tesszük és másnap kenjük meg a vajjal és a rummal összeolvasztott csokival. Nekem erre most nem volt időm, és mára már nem maradt, hogy a különbséget tesztelni tudjam... Úgyhogy mindenki tegyen belátása szerint.

2 megjegyzés:

Judit írta...

Sziasztok,
nem szoktam süteményeket sütni, nincs benne nagy rutinom, így inkább visszakérdezek, hogy jól értettem-e:
A tortához 3 tábla csoki kell + 1 a mázhoz?
A tojások esetében sárgája és fehérje együtt értendő?
köszi

Mignonok írta...

Szia Judit!
Igen, 3 tábla a tésztához, 1 tábla a mázhoz! És egész tojásról van szó! Jó sütést!