2008. augusztus 27., szerda

Szárított zöldfűszerekkel és citrommal sült csirke

Manapság mikor szinte már nem számit igazi háziasszonynak az, aki nem tud hirtelen leszakítani egy szál saját termesztésű zsályát, curryt, bazsalikomot vagy egyéb friss fűszernövényt otthon, mikor ódákat zengünk, sőt zongorázzuk a különbséget a friss és szárított fűszerek között, na akkor itt egy sült, amit kifejezetten, kizárólag és kategorikusan, úgyis mint kötelezően szárított zöldfűszerekkel készítünk. Mert itt szeretnék kiábrándítani mindenkit, aki orwelli „négy láb jó két láb rossz” mintára mantrázza a „friss jó a száraz rossz” varázsigét, hogy igenis van néhány étel, ahol éppen ez vezet az üdvösséghez. Ugyanis a hosszú, sütőben eltöltött idő alatt a szárított fűszerekben szunnyadó aromák és illatok kioldódnak és így kelnek igazán életre. Sültekhez tehát használjunk mindenféle szárított fűszert bátran, ebben az esetben nem igaz, hogy a szárított bazsalikom nem bazsalikom. DE–HA–MEG–LÁ-TOK-VA-LA-KIT, hogy ugyanezt a szárított bazsalikomot bruschettára vagy friss pastára teszi, annak letöröm a kezét nem fogok örülni.

A citrom pedig pikáns aromát ad, és a héjából kisülő olaj a pecsenyelével és fűszerekkel keveredve zseni kis szaftot alkot.
(a citromok megevésével ne k
ísérletezzünk, keserűek borzalmasan, legjobb, ha a sütőből kivétel után inkább kidobjuk őket, addigra ugyanis már megtették a dolgukat).

Hozzávalók: 6 alsó csirkecomb, 1 nagy citrom, 1 fej hagyma, ½ dl olaj, szárított bazsalikom, kakukkfű és majoranna keveréke (mindegyikből 1 evőkanálnyi)

Tegyük a besózott húst, a cikkere vágott hagymával és citrommal egy tűzálló tálba, locsoljuk meg az olajjal, és szórjuk rá az említett fűszerekből képezett keveréket. Lefedve 45 perc, utána még 10.
Dobáljunk mellé kicsi újkrumplikat és a köret is pipa.

Nincsenek megjegyzések: