2008. július 3., csütörtök

Lecsó - csak lazán

A lecsó Magyarországon a politikához hasonló megosztó erővel bír, mivel mindenki tud lecsót főzni, és mindenki jobban tudja, hogyan kell, mint mások. Különböző dogmatikus leírások olvashatók egyes könyvekben, vagy itt a neten, mit szabad, mit tilos, és ezeknek pont az ellenkezője is kőbe van vésve. Barátnőm családjával odaköltözésük után kábé egy évig nem állt szóba a szomszédjukban lakó bácsi, mert valahogyan rájött, hogy tojást tettek a lecsóba, ugyanakkor margarinon pirították a hagymát. Mikor az Ernőbácsi ezt a szentségtörést szóvá tette, barátnőm apukája annyit mondott, hogy mi így szeretjük. Na ez pont elég volt Ernőbácsinak, hogy levonja a konzekvenciát: neki semmi közös dolga nem lehet az ilyen népekkel, úgyhogy egy évig a köszönésüket is alig fogadta.

Pedig a lecsó vidám fickó: megsértődik, ha túl komolyan vesszük. Ez itt az apuféle verzió, de mást is el tudok képzelni, mondjuk a karfiolos-cukros már kicsit talán elrugaszkodott.

Hozzávalók: 30 dkg jóféle HÚSOS szalonna, 60 dkg hagyma, 3 kg LECSÓ paprika, 2 dl házi paradicsomlé vagy ugyanennyi konzervparadicsom, kb. ½ kg cserkész, de inkább eperjesi kolbász, erőspaprika. (ebből 6-7 adag lesz, annyival osszuk a nyersanyagot, ahányan vagyunk)

A lecsó elkészítését a jóféle HÚSOS szalonna aprításával kezdjük (a Nagycsarnokban kapható „füstölt bacon szél” kiváló alapot teremthet), de jó a kolozsvári, a főtt császár, sőt a lecsó annyira laza, hogy még a „sliced bacont” is elviseli. Amíg ez pirul, egyrészt megtisztítjuk a hagymát, másrészt körülnézünk a hűtőben, és minden felvágottfélét, ami tegnapelőtti, vagy maradék 1-2 szelet stb. – kivéve: disznósajt, kenőmájas - rádobunk a szalonnára (igazi kincs, ha füstölt szalonna bőrkét találunk, amit ki tudja miért visszatettünk valamikor a hűtőbe), és megpirítjuk.

A hagyma aprítását is igyekszünk lazán kezelni, félbe, utána karikára, és mehet a pirított szalonnára. Amíg a hagyma pirul, a LECSÓ – azaz minél kevésbé „húsos” – PAPRIKÁT megmossuk és apróra vágjuk. A magok nagyját lekaparhatjuk, de a csumát feltétlen tegyük bele.

Ha a hagyma megpárolódott megy bele kb. 1-2 teáskanál pirospaprika, vagy neadjisten pirosarany, és a házilag eltett paradicsomlé - erről majd még beszélünk - mivel a nyers paradicsom savanyú, és a héja nagyon kényelmetlen a fogak között. Ha nincs otthon nagyiféle, tegyünk bele 2dl hámozott konzervparadicsomot.

Hagyjuk, hogy megszokják egymást a lábasban, azután mehet rá a paprika. Addig kell ott állnunk mellette, amíg levet nem ereszt, megkóstoljuk, beállítjuk az ízét, kevés só, ha kell még egy kis paradicsom, és az erőspaprika(!)

Ha a leve elfőtt, már tesszük is bele a kolbászt, még kavarunk és forralunk rajta egyet és lehet is tálalni. Friss fehér kenyér illik hozzá, és egy laza fröccs.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lecsó a kedvencem, ezt Zsófimnak meg kell tanulnia tőletek....