2008. július 3., csütörtök

Málnás panna cotta



A Mennyei Mignon indulása óta most vasárnap volt az első baráti összejövetel. A nyár és a kánikula tiszteletére grillezést rendeztünk a teraszon. Képzeljük el azt a vendégséget, ahol a háziasszony bloggertársával a földön kúszik-mászik (a jó beállítás kedvéért...) egy fotógéppel és a derítőként használt fehér papírokkal, különböző anyagokkal és edényekkel, hogy minél gusztább képeket készítsen a felszolgálta ételekről. Gondolom a többi gasztroblogger családja és barátai már már azon lepődnének meg, ha a sütőből kivéve a gőzölgő tálnak díszítés és food styling nélkül eshetnének neki... Szerencsénkre az eb döntő annyira lefoglalta a fiúkat, hogy nem igényelték a forró húsokat meg a gyors szervírozást, a lányok meg annyira jófejek voltak, hogy csak néhányszor érdeklődtek, hogy így 20-30 perc elteltével talán megkóstolhatnák-e a kisült húsokat és a feldíszített salátákat. Mondanom sem kell, hogy a desszertnél már szürkület volt és a másnapi fotózásra elkülönített málnás panna cottát a málna díszekkel és a mentaágakkal együtt a vendégségről egyébként távolmaradó mignontársam pasija egy óvatlan pillanatban magáévá tette.
Igy a málnás sorozat következő tagjaként a terep a málnás panna cottáé. A pannacottát nem olyan rég fedeztem fel magamnak, de egyből felkerült a kedvencek listájára, mivel egy kicsit sem gejl, vagy túl édes, és a különböző íz- és szín variációkat lehetetlen kimeríteni.

Hozzávalók: 4 deci tejszín, 2 deci tej, 15 deka cukor, vanília komplett, fél citrom héja, 1 ek. zselatin, fél kiló málna


A tejszínt és a tejet a cukorral meg a vaníliával összemelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne forraljuk fel. Mikor langyosra hűlt, belekeverjük a zselatint (a legjobb instant zselatint használni, mert nem kell a feloldással bajlódni, egyből mehet a folyadékba). A málnát kb 10 deka kivételével leturmixoljuk, majd a tejszínes keverékhez adjuk. Innentől két út áll előttünk. Vagy kis tálkákba töltjük, hogy mindnekiek jusson minimum egy, vagy az eglszet egy nagy formába kanalazzuk. A recept szerint egy éjszakára hűtóben kell pihentetni, hogy a zselatin dolgozni tudjon, de nem történik semmi, ha 4-5 óra múlva van jelenése pannacottánknak. A megmaradt málnákkal, vagy bármilyen epres-málnás-szedres lekvárból és egy kis likőrből (monjuk narancslikőr) főzőtt öntettel kínáljuk.
Nemrég tanultam a következő trükköt, ami nekem nagyon bevált: az edényt fóliával kibélelem, és így öntöm bele a krémet (jelen esetben ugye a málnásat, de bármi mással is működik). A hűtőben töltött éjszaka után minden gond nélkül ki tudom fordítani a formából és le tudom húzni a fóliát. Az egyetlen szépséghibája a dolognak az, hogy a fólia gyűrődései a krémben maradnak, de ez sokkal inkább elviselhető veszteség, mint mondjuk, ha bennmarad a tálban az egész és kiskanállal kell kikanalazni a részünket.

Nincsenek megjegyzések: