2008. július 17., csütörtök

Vendégmignon - Csíkos sajtos pulyka pestos linguine-nel


Maradunk még egy kicsit a pestonál, de ezúttal a kevésbé különleges, de hasonlóan ízletes hagyományos változatnál.
Ismét egy VendégMignon bejegyzés következik. Juditnak, a recept tulajdonosának, egyébként működik már egy nem is akrámilyen blogja, ami sokkal izgalmasabb dolgokról szól, mint a főzés és az éttermek, bár a legutóbbi posztban úgy látom, helyet kapott egy kis gasztro téma is, egy tetőtől talpig paradicsomleveses Szonjuska képében... És bár a csíkos hús első olvasásra kicsit időigényesnek tűnik, ha két kellően rosszcsont gyerek mellett sikerült összehozni, akkor nekünk is menni fog!
Szóval ízlelőbimbókat felkészíteni, jön a recept!
Tessék kipróbálni!

Hozzávalók a csíkos húshoz:
80 dkg pulykamellfilé (csirkemellből is pont olyan jó)
30 dkg ’sliced bacon’
40 dkg jól reszelhető sajt
2 tojás
liszt a panírozáshoz
só, bors
tésztához:
50 dkg linguine (természetesen spagettivel is jó, de szerintem a linguine sokkal izgalmasabb alakú tésztaféleség)
olívaolaj, kb. 1 dl
3 evőkanál zöld pesto
10-12 db koktélparadicsom

Először előszedni az őzgerinc formát, és úgy kibélelni alufóliával, hogy a végén be lehessen takarni. (Püspükkenyér forma is ugyanolyan jó.) Ezután a belső bélés következik a szalonna szeletekkel. Ezeket keresztbe a formába, hogy a két oldalán sorba kilógjanak a szeletek végei. Ezek is takarók lesznek. Felszeletelni a húst. Ez nekem egy idő után általában átmegy csíkozásba, de ebben az esetben ez nem túl nagy baj. Jön rájuk egy kis só-bors bunda, majd mennek meghempergőzni a lisztben. Majd fürdő a felvert tojásban. Itt vége is a klasszikus panírozásnak. Zsemlemorzsa helyett a tojás után reszelt sajtba forgatni őket. A teljes bundázatában pompázó szeletekkel/csíkokkal egy rétegben bele a fóliával és szalonnával már korábban kibélelt forma aljába. A husiréteg tetejére hosszába jön két szelet szalonna. Megint bundás hús, megint szalonna. Egészen addig, amíg megtelik a forma. Nekem 3 réteg hús szokott beleférni, de ez a szeletek vastagságától is függ. Az nem baj, ha egy kicsit kipúposodik. Sajtfanatikusok (énénén!!!) további reszelt sajt réteget is szórhatnak a rétegek közé. Ha megtelt a forma, ráhajtjuk a szalonna szeletek kilógó végeit, majd az egészre ráhajtjuk a fólia széleket. Ha nem borítja be teljesen, teszünk a tetejére még egy darabot.
Irány a sütő, 180 oC, kb. 1 órára. Utána még kb. 20 percig úgy sütjük, hogy kicsomagoljuk a tetejét, hogy egy kicsit megpiruljon. Ezt az egész folyamatot tanácsos még előző nap megcsinálni, majd a húst formástól, mindenestül eltenni a hűtőbe aludni. Melegen ugyanis nem lehet szeletelni. Ráérünk akkor kiborítani, kicsomagolni, amikor másnap feltesszük főni a tésztát. Amíg fő a tészta, gyorsan megcsinálni a szószt, illetve egy serpenyőben összemelegíteni a hozzávalókat: Olívaolaj, legalább 3 evőkanál zöld pesto, kettévágott koktélpari. Közben szeleteket vágni a húsból, ekkor derül ki, hogy miért is kapta a csíkos nevet ;o) Hús megmelegít (persze már szeletelve), leszűrt tészta beleborít a szószba, összekever, mindent tányérra tesz. Hamm!
A hús szerintem piknikre is jó eleség, mert hidegen is nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések: