2008. július 10., csütörtök

Tokaji szójaszószos csikremell majonézes krumplival


Ha netalántán valaki grillezésre adja a fejét a hétvégén

a.) vígasztalásul, hogy nem jutott le a Balaton Soundra
b.) egyszerűen csak összejön a banda és valamit enni kéne
c.) vagy mint a mi esetünkben, felavatná az új grillsütőjét

akkor itt egy csirke recept, ami azoknak is ízleni fog, akik egyébként ha a flekken szót hallják, azonnal az illatos, szaftos tarja jut az eszükbe.
Még a múltkori grillezésen próbáltam ki ezt a sherrys szójaszószos pácot, amit kifejezetten csirkemellhez ajánl a recept, hogy a csirkemell amúgy semmilyen ízét és szárazságát kicsit megturbózza, mit ne mondjak, sikerült is. Másfél napot áztak a csirkemell szeletek (a csirkemellet elfelezem, majd hosszanti irányban 2-3 szeletre vágom) a páclében és valami hihetetlen zamatos ízük és állaguk lett. Persze sherryt nem találtam sehol, csak édeset, az meg ugye nem jó. Úgyhogy tokaji szamordniból és szójaszószból kevertem ki a páclevet 2:1 arányban. A 6 csirkemellhez egy üvegnyi tokaji elfogyott, pedig nem kóstolgattam, de tényleg.
Egyre figyeljünk! Sózni nem szabad, mert a szójaszósz így is nagyon sós.

Köretnek friss fehér kenyér (a leghízlalóbb fajtából) dukál.

Én azért szeretek hozzá ilyen olyan salátákat enni. De előre felhívom a figyelmet, hogy ez nem a VKF-es kreatív, speckó saláta lesz, hanem a tipikusan flekken mellé fogyasztott elcsépelt majonézes krumpli. De ettől még nagyon nagyon finom! Anyukám specialitása!


És akkor a receptek:

A csirkemellhez 1 üveg Tokaji szamorodni vagy száraz sherry, 2,5-3 deci szójaszósz, 6 csirkemell.

A majonézes krumplihoz: 2 kiló krumpli, 1 nagy fej lilahagyma, 2 tojássárgából készített majonéz, egy nagy doboz tejfölnek a nagyobbik fele.
A krumplit sós vízben héjában megfőzzük. Még melegen lehúzzuk a héját, majd felvágjuk vékony szeletekre (akinek van tojásszeletelője, az jobban jár, ha azzal dolgozik). Felvágjuk a hagymát.
Namost ha valaki első randira csinálná a salátát, vagy fontos üzleti tárgyalása van még aznap, akkor áztassa be mustáros, hagymakarikás vízbe a krumplit egy éjszakára, majd szűrje le, és úgy adja hozzá a majonézt.
Ha a fent említett akadályok nem nehezítik az grillezés estéjét, akkor rászórjuk a krumplira a hagymakarikákat és leöntjük a tejföllel feldúsított majonézzel. A majonézt szigorúan saját kezűleg készítsük, nem olyan nagy ördöngőség, mint ahogy mondják.

1 megjegyzés:

Unknown írta...

bocsi, nekem a flekkenről mindig a kiszáradt szálkás hús jut eszembe ... pedig olyan könnyű lenne szaftosra készíteni, de úgy tűnik, ennek már hagyománya van :(

Ez a tokajis szójaszószos pác viszont nagyon nagyon tetszik! Feltétlenül ki kell próbálnom! ;)