2008. augusztus 29., péntek

Borsos mézes sült gyümölcsök


Igazi szezonédesség. Füge és őszibarackdarabok a mostanában annyira trendi borsos mézes szósszal átsütve. És persze jéghideg vaníliafagyival tálalva. Mondhatnám, hogy kimentem a kertbe, leszedtem a fáról az érett gyümölcsöket és összedobtam egy könnyű későnyári édességet, de sajnos nem így történt. A lényeg, hogy hozzájutottam a javakhoz valahogy és a Good Food szakácskönyvbe rakott jelölőcímkék egyike ezt a receptet rejtette. Ha a bors-babérlevél-édesség társítás valakinek túl trendi, és ez valakiben ellenérzést szülne, be kell ismerjem, hogy a bors azért lett ilyen népszerű az édességekben, mert tényleg egy plusz dimenziót ad az élvezeteknek.

Hozzávalók: 6 őszibarack, 6 füge, 4 babérlevél, 2 fahéjrúd, 1 vaníliarúd, 1/2 tk. bors, 3 narancs leve és reszelt héja, 4 ek. méz, 3 ek. cukor, vaj
Vágjuk fel a gyümölcsöket és a barackokat szórjuk egy tűzálló tálba. Készítsük el az öntetet. Keverjük össze a narancslevet a reszelt héjjal, a cukorral, a mézzel és a fűszerekkel. Öntsük az előkészített barackdarabkra, pöttyözzük rá a vajat, és toljuk forró sütőbe. 10 perc múlva dobjuk mellé a fügéket, öntözgessük meg az öntettel és süssük még 15 percig. Ha van türelmünk locsolgassuk még meg párszor. A vaníliafagyit ne felejtsük a sütési idő elején kivenni a mélyhűtőből!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Én még egy kis petrezselymet tennék bele...

Mignonok írta...

Az általad szettelt trendet követve maradt ki:

http://mitfozzek.blog.hu/2008/08/28/kagylos_spaghetti

nem kérte.
:-)

Névtelen írta...

Én a halas Good Food-ot vettem meg. Nagyon-nagyon jó, ezek szerint az édességes verzió is?

Aliz

Mignonok írta...

A salátás is nagyon jó, már azt is be kellett szerezzem...