2008. augusztus 3., vasárnap

Barack karamellizált mandulával


Sipkásék kertje minden héten tartogat valami újabb meglepetést. Elkezdtek érni a barackok. Haza is hoztunk egy kosárnyit. Máris előkaptam a legújabb süteményes könyvemet, hogy mik az alternatívák.
Ez egy igazi váratlan vendég édesség. Nem kellenek hozzá különleges hozzávalók, se őrült bonyolult főzőtudomány, és kész van 30 perc alatt. De ebből a fél órából csak 5 percet dolgozunk mi, a többit a sütő elvégzi helyettünk.
Bár vendégek nem voltak, csak kiültünk a teraszra, és egy-egy tányér sült barackkal kényeztettük magunkat a jövő heti pörgés előtt.
Hozzávalók: 4 nektarin vagy őszibarack, maradék muskotályos bor (esetemben egy régebbi csajbuliból megmaradt frizzante), 5 deka szeletelt mandula, 4 ek méz, kis cukor a szóráshoz, 3 deci tejszín, 2 ek cukor, kis mandula likőr

A sütőt bemelegítjük 200 fokra. A barackot kettészedjük, a magját kivesszük. A mandulát összekeverjük a mézzel és a barackmag helyére rakunk egy-egy kanállal. A tetejüket megszórjuk egy leheletnyi cukorral. Egy tepsibe egymás mellé rakjuk a barackokat és alájuk öntjük a bort. 20 percet sütjük, majd lekapcsoljuk a sütőt és 10 percet még pároljuk a barackokat. Miközben a barackok sütkéreznek, összedobjuk a krémet. Felverjük a tejszínt a cukorral, hozzácsurgatjuk a mandulalikőrt, és készen is van.

Nagyon egyszerű, de nagyon finom a ropogósra karamellizálódott mandula a sütőben megpuhult barackkal és a mandula ízével visszaköszönő tejszínhabbal.

4 megjegyzés:

Mamma írta...

Úgy látszik, ez a történések napja:-))
Nálam is mandulás töltött barack készült:-))), csak nem goodfood, hanem szicíliai módra:-))
http://href.hu/x/6k2x

viksi írta...

Nyam. Ugyanígy készítve, nektarinnal és pisztáciával (hámozott, nem sózott) is nagyon fincsi!

Mignonok írta...

Hűű Mamma, nagyon jól hangzik a Tiéd is. Kicsit macerásabb, mint amit én csináltam, de úgy tűnik a hozzávalókból, hogy megéri! Ha a barakcfa ilyen iramban hozza a terméeseket, tuti megcsinálom! Amarettit veszel vagy sütsz? Amiket láttam, azok elég drágák voltak...

Mignonok írta...

Nyam! ;o)