2008. július 30., szerda

Bagett



Ciki vagy sem, gasztroőrült létemre az egyik kedvenc kajám a vajas kifli. Ha őszinte akarok lenni, áprilistól júniusig minden hétköznap ebből állt a menüm. Nem valami egészséges, és változatosnak sem mondanám, de autista módon, ha rákattanok valamire, akkor azt hónapokig tudom enni megállás és változtatások nélkül. Sőt, csak azt kívánom. Na így van ez a vajas kiflivel is. Éppen ezért határoztam el, hogy felkutatom a legfinomabb kiflit/zsömlét/bagettet és a hozzá kívánkozó legtutibb vajat.
Az eddigi nyertes a Kaiser-Spar-Interspar-néha Match boltokban kapható sváb bagett/csomó/perec. Holtversenyben van a Klasszos kenyér (gyakorlatilag a Klasszba azért járok, hogy az előételként felszolgált kenyérrel tömjem tele magam...) Na ezeket például korlátlan mennyiségben tudom fogyasztani. A vajra eddig nem fektettem nagy hangsúlyt, de egy ismerősöm áradozott egy olasz vajról, nevezetesen a Burro degli Alpi-ról, amit már régóta figyelek a boltok polcain, de borsos ára miatt eddig még nem kísért el a kasszasorig.
Múlt pénteken vettem egyet a Culinárisban. 600 Ft... Asszem beleszerettem.

Sajnos a sváb bagett receptjét eddig sehonnan nem sikerült megszereznem, pedig még Németországi kapcsolataimat is beizzítottam. Viszont elhatároztam, hogy kipróbálom a bloggertársaknak jól bevált kenyér recepteket és kiválasztom belőle a kedvencemet, ami hasonlít
a.) a Klassz-os kenyérre
b.) a sváb bagettre

Sajtkukac oldalán meg is találtam az a lassú kelesztéses bagettet, ami külsőre megszólalásig hasonlított a Klasszos változatra. Ki is próbáltam fele mennyiségű hozzávalókkal, mert nem volt otthon elég liszt, és hebrencs llévén, nem tudtam ennyire pontosan kimérni az összetevők arányát, de ez azt hiszem meg sem kottyant neki, mert nagyon finom lett.
Hozzávalók: 35 deka liszt, 1 kk só, fél zacskó szárított élesztő, 2,5 deci jeges víz (ahgy Sajtkukac ajánlotta jégkockával jegesre hűtve)
A hozzávalókat bedobtam a kenyérsütő gépbe, bedagasztattam vele. Majd egy éjszakára hűtőbe tettem a tésztát. Másnap elővettem, egy órát még kelesztettem, majd két rúd szerűséget formáztam belőle és sűtőpapírra téve a 200 fokos sűtőbe toltam 20-25 percre. A sütő aljára raktam egy őzgerinc formát tele vízzel, hogy ne engedje kiszáradni a bagetteket.
Vigyázat, melegen életveszélyes! ;o)

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gratulálok a sikeredhez Niki nevében is - ő sütötte, én a másik kukac vagyok a sajtból - a vaj+péksüti imádatról pedig annyit, hogy simán indíthatunk fanclubot e témában. :-) A vajat pedig kipróbálom, úgyis megyek a C-ba.

Ha van kedved próbálkozni találsz még nálunk recepteket, egyik kedvencem az Undok fiú zsemléje - vigyázat, addiktív. Én szóltam előre. :-)

O.

Mignonok írta...

Mindenképpen megpróbálom, akkor a többit is...
Kíváncsi vagyok, hogy ízlik majd a vaj, fehér zsírpapír szerű papírban van.
Ezek szerint Ti is ketten vagytok? ;o)