2008. július 8., kedd

Málnás csokimusssz


Gyorsan gyorsan, amíg még lehet, folytatódik a málnás édességek sora! Stahl gyors édességes könyvében olvastam ezt a receptet, és az igazat megvallva nem volt túlzottan szimpatikus az első 4-5 blikkre. A kép sem volt túl étvágygerjesztő, meg a címe sem (ott csoki krém rumos málnával néven fut). De aztán, amikor a grillpartyra édesség recept után kutattam, mégis megakadt rajta a szemem, mert felfedeztem, hogy az alapja a jól bevált keserű csokiból készített csokimussz. Ha ehhez hozzáképzeltem a málna édeskés-savanykás ízét, egy elég komoly kis desszert tárult az ízlelő bimbóim elé. Aztán megcsináltam, és nem csalatkoztam, mert egy igazán különleges állagú, formájú és ne felejtsük el a lényeget...ízű desszertet tálalhattam föl. Persze a fiúk rögtön lepudingozták a fél dinnye nagyságú és formájú málnákkal megbolondított csokicsodát. Azért fogyasztottak belőle rendesen. Megint a málnás pannacottánál már említett fóliás trükköt alkalmaztam.

Hozzávalók (egy fél focilabda méretű - najó ez túlzás - de egy jó nagy félgömbhöz)
20 deka étcsoki (minél jobb minőségű, annál jobb, de minimum 70%-os), 10 deka vaj, 10 deka cukor, 3 tojás, 3,5 deci tejszín, 1 zacskó zselatin fix (én most az instantot használtam, az eredeti recept 2 evőkanállal ír), 0,5 kiló málna, rum

A málnákat meglocsolom egy kis rummal és úgy hagyom, hadd fürdőzzenek és szívják magukba az aromákat.
Gőz fölött összeolvasztom a csokit meg a vaj felét. Belekeverem a zselatin fixet. Mostantól három másik tálkára lesz szükség. Az egyikben keményre verjük a tojásfehérjéket. A másikban a tejszínt. A harmadikban a vaj másik felét habosra verjük a tojássárgával meg a cukorral. Belekeverjük a csokis masszát, majd fakanállal óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot meg a tojáshabot. A végén mehet bele a rumos málna.
Fóliával kibélelt tálba öntjük - vagy ha van elég kistálkánk (minden vágyam, hogy egyszer nekem is legyen), akkor azokba - és mehetnek be a hűtőbe. Itt is él az 1 éjszaka szabály, de 4-5 óra a feltekert teljesítményű hűtőben is megteszi. Ha nagyon lelkesek vagyunk adhatunk mellé tejszínhabot, málnapürét, vagy a friss málnaszemeket. Az utóbbi kellékek azonban nem feltételei a sikernek!

1 megjegyzés:

Ottis írta...

Hát ez finom lehet nagyon,nekem az ilyen krémes gyümölcsösök a kedvenceim!