2008. július 24., csütörtök

Málnás túrótorta


A málnás sorozat utolsó darabjaként érkezik az alábbi recept. Gyorsan össze lehet dobni, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az egyik Stahl 30 percesben találtam rá.
Ez a torta is azoknak az édességeknek a sorába tartozik, amiket nem árt egy nappal előbb elkészíteni, hogy a krémben lévő zselatin dolgozni tudjon és ne folyjon szét a művünk.
Ünnepi tortának is kiváló, mert nagyon mutatós. Gyönyörű kontrasztot alkot a piros málna a hófehér krémmel. Én is egy jeles alkalomra készítettem el jó egy hónapja.
Ha még találtok málnát a piacon, akkor ne hagyjátok ki akkor sem, ha épp nincs a közelben semmilyen tortás ünnep. Apropót a legkönnyebb találni hozzá…


Hozzávalók:
a piskótatésztához
: 2 tojás, 2 ek liszt, 2 ek cukor, kis sütőpor vagy szódabikarbóna
a túrókrémhez: 1 zacskó gyors rizs (vagy kb 10-15 deka a „lassú” fajtából), 50 deka túró, 25 deka tejszínes sajtkrém (én mascarponét használtam), 15 deka porcukor, 1 citrom, 2 deci tejszín, vanília, 1 zacskó instant zselatin fix
a tetejére: 30 deka-fél kiló málna


A piskóta elkészítésével kezdem. Az alábbiakban leírt módszernél ki van zárva, hogy összeesik a tészta, vagy bármi egyéb katasztrófa. A lényeg, hogy a tojásfehérjék felverésével kezdem. Ha már kemények, mehet bele a cukor, majd a tojássárgája, végül a sütőporral elkevert liszt. Kivajazott kilisztezett tepsiben alacsony hőfokon (150 fok) sütöm tűpróbáig. De kb. 13-16 perc alatt világosbarnára sül. Kivesszük a sütőből és kihűtjük.
Mialatt a piskóta sül, megcsináljuk a túrókrémet. A rizst megfőzzük, majd langyosra hűtjük. A túrót kikeverjük a a tejszínes krémsajttal, a cukorral, a vaníliával meg a reszelt citromhéjjal. Végül belekeverjük a zselatin fixet (most találtam egy oly, ami közvetlenül a krémhez adható, ha nem ilyennel csináljuk, akkor először fel kell oldani langyos vízben).
Ezután az elmosogatott habverővel keményre verjük a tejszín. Innentől kezdve csak egy pillanat és kész a tortánk. A túrókrémet, a rizst és a tejszínhabot egymásba forgatjuk, ráöntjük a piskóta tetejére és bevágjuk a hűtőbe. Tálalás előtt már csak a gurulós málnaszemeket kell rádobálnunk.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt muszáj elkészítenem, kapóra jött, sorba lesz a család minden tagjának a névnapja(az enyém is).
Köszi a receptet.Judit.

Névtelen írta...

Szia!

Mekkora a tortaforma?

Köszi

Mignonok írta...

Kábé 23-25 centis

s a a b r e írta...

Gondoltam megköszönjük ezt a csodás receptet, így hogy már jópárszor elkészítettük:)