2008. július 4., péntek

Vendégmignon - Meggyleves


Megszakítva a málnás édességek sorát, most Viksi barátnőm meggyes sikerreceptje következik. Először is köszönettel tartozom neki azért, hogy az utolsó seggberúgást megadta a blog indulásához. Ugyanis kb egy éve - ha nem több- beszélgettünk a másik mignonnal egy saját gasztroblog létrehozásáról. A blog nevére hónapokon át folyt az ötletelés, különböző látványtervek készültek, a legkülönfélébb színvilágokban. De csak nem jutottunk el odáig, hogy elindítsuk a dolgot. Aztán Viksi észhez térített, hogy ahelyett, hogy csak tervezgetnénk, meg önmagunkat kritizálnánk, igazán el is indíthatnánk már azt a blogot, aztán majd útközben javítgatjuk. Mellesleg jegyzem meg, hogy neki már - érthető okokból - legalább két egész hónapja dübörög a blogja.
Már akkor megállapodtunk, hogy ha elindul a blog, akkor megírja a rétesben sült zöldspárgás krumplipüré receptjét, amiről a spárgaszezon rövidsége miatt az idei évre már tuti hogy lecsúsztunk. Ha spárga nincs is, a meggy már megjelent a piacokon, a kánikula pedig tombol, úgyhogy indulhat a meggymagozás!
Elöljáróban még annyit, hogy ezzel egy olyan rovatot szeretnék elindítani a Mennyei Mignonon, ahol azok a hozzánk hasonló főző- sütőmániás barátnőink is kiélhetik magunkat, akik odáig azért mégsem jutottak el, hogy saját blogot csináljanak, de vannak kipróbálásra érdemes titkos házi receptjeik. Hajrá!

1 kg friss meggyet kimagozunk (ez nem túl vidám feladat, de kb. 15 perc alatt kézzel készen is van). Lustaság esetén és meggy szezonon kívül készíthető mirelit meggyből vagy befőttből is.
A meggyet hideg vízben feltesszük főzni, úgy hogy a víz bőven ellepje. Fél citromot szeletekre vágunk és ezt is hozzáadjuk, majd ízlés szerint cukrozzuk (nálam ez 4 evőkanál). Most jöhetnek hozzá a fűszerek: szegfűszeg (kb. 10 szem) és fahéj (kb. egy kávéskanál). Nekem most van itthon levendula, én ma azt is tettem bele (egy teáskanállal), ettől nagyon izgalmas lett (Culinarisban kapható!) Forrásig főzzük, majd takarékra állítjuk. Míg forr, elkeverünk egy csomag főző pudingot (tejszín vagy vanília ízű javasolt) 2 dl tejföllel. A keveréket a meggy főzőlevével felhigítjuk, hogy ne legyen csomós, majd a pudingos keveréket a meggyléhez adjuk.
Lehűtjük és hidegen fogyasztjuk, ilyen kánikulában reggelire, ebédre és vacsorára is finom.

4 megjegyzés:

mithrile írta...

Nem szorosan a post-hoz tartozik, de amit a képen használsz az a kedvenc PS ecsetem:)))
Csak már messziről megakadt rajta a szemem:)

Mignonok írta...

Én is nagyon szeretm őket, mert csodát művelnek a fotókkal. Nekem meg sokszor jól jön a csoda... ;o)

miniMálna írta...

még ez a kép tetszik nagyon! már a málnalimonádénál is gondolkoztam azon, hogy hogyan kerültek a képre azok a virágminták. szóval fotosopp ecsettel?

Mignonok írta...

Hello Minimálna!

Igen, igen, beletrafáltál! ;o)