2008. július 1., kedd

Balkonkert


Jóóóó, persze nem igazi kert, de a négy balkonláda tele fűszernövényekkel azért megalapozza egy kezdő házitündér kertész ismereteit és gondoskodásmennyiség tekintetében akár a határokat is feszegeti (pl. locsolni kell minden nap).

Ugyanis hadd mondjam el itt a viszonyomat a kerthez úgy általában:

Nincs.

Semmi közöm hozzá. Utálok kapálni, ásni, és gazolni, de ennél jobban csak azt utálom, ha föld megy a körmöm alá. Ezt szakértők óhatatlannak mondják ilyen munkák végzése esetén, tehát én minden műfajú kerti munkát utálok (árnyas fa alatt rozéfröccs elfogyasztása kivétel).

A balkonládával azonban még pont elviselhető egységnyi foglalkoznivaló merül fel, kivétel, ha neadjisten valamelyik hálátlan pistike tetves lesz, mert ezeket kiírtani már haladó szintű ismeretek kellenek. A túlérzékeny pistikék pont emiatt tavalyról idénre lekerültek a napirendről, és már csak a fűszernövények évről évre bővülő körét nevelgetem: curry, rozmaring, kakukkfű, kétféle bazsalikom, menta természetesen, újabban kapor, kétféle csilipaprika, és kétféle koktélparadicsom: gömbölyű piros és körte alakú sárga. Van még ezenkívül egy csomó gyönyörű levendula, és egy tő futóeper is: idén ő nem nagyon erőltette meg magát, összesen egy szem eper volt rajta (ez legalább kiváló minőségű).

A fenti növények nagyon vonzó közös tulajdonsága, hogy jól érzik magukat a terasz párkányán, és locsoláson kívül nem igényelnek titokzatos munkafolyamatokat (nem kell őket tápozni, se metszeni – a metszés, mint olyan, körülbelül egy műtéthez hasonlítható, félelemmel vegyes tiszteletet vált ki belőlem). A palánták márciustól beszerezhetők a piacon, a kertészetekben meg az OBI-ban és Praktikerben, vagy gondolom kábé mindenütt. Tejfölös dobozban vannak (régen soha nem értettem, hogy ki veszi meg ezeket, mivel azt hittem, hogy ennyi az egész növény - nem tűntek valami meggyőzőnek), és a jó idő beköszöntével ültethetők ki.

Megengedem, ez a bejegyzés sokak számára nem volt túl informatív, azonban engem meglep, hogy a gondjaimra bízott növények az első bekezdésben említett, meglehetősen hideg viszony ellenére is élnek-virulnak, sőt virágoznak és termést hoznak, én pedig, mint gondos gazda, büszke vagyok rájuk. És másoknak is ajánlom figyelmébe a balkon-kertészkedést.

Ha kertészi karrierem is tovább ível felfelé, készítünk valamit a vonatkozó zöldségekből.

8 megjegyzés:

VOKinga írta...

A képek alapján el sem hiszem, hogy a kerthez való viszonyod az, hogy nincs! Nagyon szép, egészséges növények, igazán ügyes vagy!
Lenne egy önző kérdésem is: Sosem láttam még ilyen körte alakú sárga koktélparit. Ha esetleg lenne felesleges mag belőle, kérhetnék?

Mignonok írta...

Mag az nem nagyon van, mert ahogy emlitettem, palánta állapotban vettem, kefires pohárban. de utána érdeklődöm, hogy lehet-e a jelenlegi növényből kinyerni valmit:-) Mondom, hogy nagzon kezdetleges kertész vagyok :-)

VOKinga írta...

Ha csak nem vagy olyan mániás paradicsommag-evő, mint én (minden magocskát összeszedegetek a tányérról), akkor lesz mag bőven, benne a kis paradicsomkákban. :) Érdemes kiszárítani Magadnak néhány magot, ha ízlett -én papírra téve szoktam-, mert sose lehet tudni, jövőre kapsz-e ugyanilyet.

miniMálna írta...

én is barátkozom a gondolattal, hogy fűszernövényeket nevelgessek balkonon, de a tettlegességig ezidáig nem jutottam el.

A kefires pohárból átültetted rendes cserépbe? És nem kellett vmi különleges föld nekik? engem nagyon részletesen érdekelne minden egyes mozzanat ezzel kapcsolatban, ha időd engedi, megosztanád tapasztalataidat mailben velem? e-mail címem: minimalna@citromail.hu

És nem túl késő júliusban nekivágnom?

Mignonok írta...

Anyamanya: rendicsek, próbálok szárítani magokat, ha beérett a termés :-), ha sikerül, szívesen juttatok belőle!

Mignonok írta...

Minimálna, az az igazság, hogy mostmár kicsit késő van, ami a paradicsomot és csilipaprikát illeti. Magról éppen addigra erősödne meg kiültethető állapotúra, mikor jönnek a hidegek. elképzelhető, hogy piacon találsz még palántaméretet, de nem nagyon valószínű, ilyenkorra már mind földben van. Mással azonban nem vagy elkésve, bazsalikomot, rozmaringot, kakükkfüvet, curryt stb. még mindig ültethetsz. Speciális föld nem kell hozzá.

Névtelen írta...

Csak dícsérni tudom kis kertedet!:-)

Nóri

Mignonok írta...

köszönöm, nagyon örülök hogy tetszik, felteszem majd, hogy mi lett belőlük:-)